Öngondoskodás

A magyarok fele biztosan nem megy idén hosszabb nyaralásra

2017. július 31. 14:56 - blomqvist

Az Eurostat statisztikái szerint a magyarok fele nem engedheti meg magának, hogy egyhetes nyaralásra menjen. Még így is jobban állunk, mint pár éve.

Az Eurostat minden évben méri az egyes európai országokban, hogy hányan vannak azok, akik nem tudnának elmenni egy hétre nyaralni, mivel nincs ennyi megtakarításuk. Az európai átlag lassan, de biztosan javul: 2010-ben még 37% nem mehetett üdülni, most már csak 33%-nak kell erről lemondania. Így fest az európai körkép:

eurostat_cannot_afford_holiday_2016.png

Magyarországot az utolsó negyedben találjuk meg, nálunk a lakosság fele nem is álmodhat arról, hogy egy hétre elmenjen valahova feltöltődni. Mielőtt bármiféle következtetést levonnánk ebből, tegyük hozzá, hogy nemcsak európai szinten, nálunk is javulás fedezhető fel. Igaz, 2010 és 2012 között rossz irányba haladt a mutató (64,9%-ról 67,3%-ra nőtt a nyaralni nem tudók aránya), de 2013-tól kezdve folyamatosan javuló tendenciát mutatnak a számok. Három év alatt 17%-ot javítottunk.

Nyilvánvaló, hogy a nyaralási arány nem elválasztható egy ország gazdasági állapotától, azonban kár lenne szimplán csak ezzel magyarázni a jelenséget. Végső soron itt az a kérdés, kinek mennyi megtakarítása van, és sokszor ezen a blogon is levezettük már, hogy ez nem tisztán anyagi kérdés – a hozzáállás legalább olyan fontos.

Szerencsére egyre többen tesznek félre

A kutatások szerint a magyarok 40%-a havonta spórol, és köztük minden negyedik azért, hogy a félretett pénzből nyaralni mehessen. Mint látszik, a megtakarítók jelentős része meg is engedheti magának az üdülést.

A mutatók javulásában tehát nem lehet véletlen, hogy megnőtt az általános megtakarítói kedv a magyarok körében. A lakástakarékpénztárak kétszámjegyű növekedést értek el tavaly, de az állampapírok és a részvények is igen népszerűek továbbra is. Megtakarításos életbiztosításban már több mint 1900 milliárd forintot tartanak a magyar háztartások, amelynek kétharmada befektetési egységekhez kötött konstrukciókban van (és ebből 3 milliárd forint a nyugdíjbiztosításoknak köszönhető). A magán- és az önkéntes nyugdíjpénztárak is gyarapodtak, ezekben együtt 1583 milliárd forintnyi megtakarítás van már. Ezek mellett azonban még mindig 8349 milliárd forint tartozása van a háztartásoknak.

Közeleg a generációváltás?

Ha minden jól megy, a nyaralást finanszírozni képes emberek aránya csak javulni fog a jövőben. Legalábbis egy friss kutatás szerint a 19 és 26 év közöttiek 69%-a rendszeresen tesz félre pénzt, ami javulás a két évvel ezelőtti 62%-hoz képest – a teljes népességhez képest meg pláne jó eredmény (40% tesz csak félre havonta). Mindezt a korcsoportban jellemző alacsony fizetések ellenére érték el. 26 éves korban is még csak 99 ezer forint az átlagos havi jövedelem, az ennél fiatalabbaknál még kevesebb. Vagyis ez mégegy bizonyíték amellett, hogy kevésből is félre lehet tenni valamennyit.

Blogunk a kezdetektől fogva öngondoskodásra, vagyis megtakarításra biztat, úgyhogy egyrészt örülünk a javuló tendenciáknak, másrészt érdemes lesz jövőre is megnézni a számokat. Mi bízunk abban, hogy a megtakarítási kedv nem lankad, és hogy a generációváltásnak pozitív eredményei lesznek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr2212704213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása