Öngondoskodás

Így használj akár 30%-kal kevesebb mobilnetet

2017. október 10. 14:48 - blomqvist

Legutóbb megmutattuk a módszert, hogyan ne költsd el az összes pénzed hó végére, most pedig konkrét tippeket adunk, hogyan tudsz spórolni a drága mobilneten.

rsz_shutterstock_482236333.jpg

Ha elfogy a megvásárolt adatforgalmi kereted, akkor kénytelen leszel kiegészítő adatcsomagot venni, ha tovább akarsz netezni. Ez viszont már feláras, vagyis drágább, mint a csomagban foglalt adatmennyiség. Egy gigabájtért egy-két ezer forintot simán elkérnek a nagyobb szolgáltatók, persze minél kevesebbet veszel pluszban, arányaiban annál drágább.

A legjobb, ha ezen is spórolsz inkább, így nem kell extra mobilnetet venni, és esetleg rájössz, hogy a kisebb netcsomag is elég. Biztos, ami biztos, állíts be értesítőt a telefonodra. Szóljon, ha a napi/havi adatforgalom túllép egy bizonyos százalékot, a legtöbb operációs rendszernek része ez a funkció.

Nézd át az alkalmazásaid adatfogyasztását

Alapértelmezetten beállíthatod, hogy mindegyik applikáció csak wifit használjon, persze néhánynak biztos kell majd mobilnetes jogosultság, és itt lehetnek anomáliák. Ilyenkor nézd át a túl sokat fogyasztó appok beállításait. Ha még részletesebb statisztikát szeretnél, mint amit az operációs rendszered kínál, akkor erre is vannak alkalmazások (3G Watchdog, Onavo Extend stb.).

android_ios_automatikus_frissites.png

Első lépésben állítsd be Google Playben vagy App Store-ban, hogy az alkalmazásaid csak wifiről frissítsék magukat. Hidd el, nincs szükséged arra, hogy egy app mobilnetről szívja le a legújabb verzióját.

A Facebooknál beállíthatod, hogy ne induljanak el a videók automatikusan (amik sok adatot elfogyasztanak), illetve Messengeren is megadhatod, hogy ne töltse le a kapott képeket és videókat, csak ha konkrét esetben jóváhagyod. Mindkét népszerű appnak van Lite elnevezésű verziója, ami kisebb tárhelyet foglal, és elvileg többet spórol a mobilneten, mint az eredeti változatok.

bandwidth-usage.png

Chrome-ban is bekapcsolható az adatforgalom-csökkentő (data saver) funkció, ilyenkor a meglátogatott weboldalakat a Google tömörített formában továbbítja feléd (https-oldalaknál nem működik).

Amit lehet, használj offline módban

Az offline is elérhető adatbázisokat érdemes kihasználni, ha van ilyen funkció. A Google Mapsnél például engedélyezheted, hogy wifiről töltse le a gyakran látogatott térképrészleteket, amit aztán eltárol a telefonodon. Így ha mobilnetről vagy, nem kell újra és újra letölteni a gyakran látogatott helyeket. A Google Translate ugyanígy képes szótárakat eltárolni.

Ne a villamoson nézz HD streamet

És nyilván a legkézenfekvőbb: ne használj olyan alkalmazásokat mobilnetről, amik sok adatforgalmat generálnak. Az instagramos képeket ráérsz megnézni wifiről is, és a Star Wars új trailerét is elég 360p-ben nézned full HD helyett, ha mobilnetről vagy. A leghatásosabb, ha le is lövöd a mobilnetet olyankor, amikor nem használod.

Persze ez csak egy apró lépés a takarékosság irányába, de ha törekszel rá, akkor sok ehhez hasonló kiadást találhatsz, amik együttesen már érezhető változást hozhatnak az anyagi helyzetedben. Például írtunk arról, miért aggályos részletre telefont venni, valóban ingyen van-e a 0%-os kamat, és hogy mennyi pénz elmegy szerencsejátékra.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5012948091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása