Öngondoskodás

Hogy lehet 20%-ot spórolni a gyerek albérletén?

2017. augusztus 08. 15:07 - blomqvist

Az Index mai cikke szerint akár 5-20%-ot is lehet spórolni a gyerek albérletén az önsegélyező pénztár segítségével, amivel elvileg havi 10 ezer forintot lehet spórolni. Ez sajnos nem teljesen fedi a valóságot.

rsz_shutterstock_572542648.jpg

Először tegyük rendbe, miről is van itt szó. Mi is írtunk már róla, mennyi mindenre jó az önsegélyező pénztár, például az újszülött gyereked után egymillió forintot felvehetsz, a beiskolázáshoz is adnak támogatást, és – amiről az Index-cikkben is szó volt – albérletre is költhető (meg kollégiumra is, teszem hozzá), 127 500 forintos értékben.

Akkor hogy is van ez, belépek az önsegélyező pénztárba, és kapom is a pénzt?

Nem, az önsegélyező pénztár (ami sokszor egészségpénztár is egyben) egy államilag támogatott megtakarítási forma, a lakástakarékhoz hasonlítható (annyi különbséggel, hogy a lakástakaréknál alanyi jogon jár a támogatás, az önsegélyezőnél viszont adójóváírás formájában). Ahhoz, hogy pénzt kapj, be is kell fizetned valamennyit. Mondok egy példát: ha befizetsz 10 ezer forintot, akkor az állam hozzáteszi ennek a 20%-át, amit a befizetett adódból kapsz vissza, és így máris lesz 12 ezer forintod.

Ez rögtön pontosításra is szorul, mivel a pénztárnak is vannak bizonyos költségei. Egy olcsóbb pénztárba 4000 forintért beléphetsz, a számlavezetés díjmentes, és a kártyadíjért kétévente elkérnek ezer forintot – ezek nem súlyos összegek. Viszont a befizetéseidből levonnak 4%-ot (akár többet is, ha drágább pénztárat választasz), így – az előbbi példánál maradva – mindjárt nem 12 ezer forintod lesz a végén, hanem csak 11 520 Ft.

Mennyit kell akkor befizetnem?

Az Index cikke ott téved, hogy ez a 127 500 forint nem az adójóváírást jelenti, hanem a felvehető keretet, ami elkölthető egy felsőoktatásban tanuló hallgató bizonyos költségeire. Vagyis ebben a 127 500 forintban már benne van a 20% adójóváírás is. Ha ezt mind ki akarjuk venni, és rászámolunk 4% költséget, akkor kijön, hogy a felvehető összeg 86%-át kell befizetnünk, ami évente 109 650 Ft befizetés. Havonta ez 9137 forint befizetés, amihez havi 1754 Ft állami támogatás jár. Tehát jól olvasod:

havi 10 ezer forint helyett 1754 forintot tudsz megspórolni az albérleten vagy a kollégiumon.

Persze az is valami, de azért mégiscsak hatod annyi. Nem tudom, milyen megoldással lehet 20%-kal csökkenteni az albérlet díját, de ezzel a módszerrel sajnos sehogy.

Ettől függetlenül az önsegélyező pénztár egy megbízható, kiszámítható megtakarítási forma, amit sokféle célra fel lehet használni. Az albérlet és a kollégium mellett a 25. életévüket be nem töltött, magyarországi felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók ezt a pénztári megtakarítást tandíjra és térítési díjra is költhetik.

Arra figyeljetek, ha ilyenbe vágtok bele, hogy a legtöbb szolgáltatás igénybevételéhez 6 havi egyenlegre van szükség, vagyis az első fél évben még csak befizető vagy, a pénzt csak ezután használhatod fel. Az elérhető önsegélyező pénztárakról az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének oldalán találsz listát az „Egészség- és önsegélyező pénztárak” menüpont alatt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5912728202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása