Öngondoskodás

A világ legjobb nyugdíjasotthonai

2015. április 09. 16:38 - ongondi

Megkerestük a világ legizgalmasabb és legérdekesebb nyugdíjasotthonait, mert egy friss Pénzcentrum cikk szerint a főváros által fenntartott idősek otthonában belépési díj kérhető, minimum 500 ezer forint, de akár 8 millió forint értékben, az ellátás minőségétől függően. Ennyi erővel, a jóval magasabb kényelmi szintet garantáló magán idősek otthonába is mehetünk. 

Otthonok, ahova biztosan szívesen mennénk

A nyugdíjas otthonokra sokan úgy tekintenek, mint egy gyűjtőhelyre, ahova a hálátlan gyermekek száműzik a magatehetetlen szüleiket. Ha életem lezáró szakaszát én is ilyen helyeken tölthetem majd, akkor az előző mondatot gond nélkül fogom megcáfolni. Jelenleg már nem elfekvőként kell gondolni az idősek otthonára, hanem inkább egy nagyon hosszú és kellemes wellness hétvégére.

Ruccanjunk ki először is az Egyesült Államokba, és meg se álljunk Portlandig, a Mirabella Portland Nyugdíjas Otthonig:

mirabella_portland_ong.png

Ez a nyugdíjas otthon nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmódra, így csoportos wellness, és egészségmegőrző programokat szerveznek a bentlakóknak. Egyébként is szinte minden ilyen jellegű idősek otthonára jellemző, hogy a közösség miatt szeretik a nyugdíjasok. Ők egy korosztály, így nagyon könnyen megtalálják a közös hangot, és jobb hangulatban töltik életüket, mintha a gyermek unokák 2 hetente meglátogatnák őket, közte pedig egyedül lennének.

Amennyiben átlátogatunk, mondjuk Houstonba, az ottani nyugdíjas otthon is remek körülményekkel várja a nyugdíjasokat. Példának okán, ki ne lenne szívesen olyan helyen, ahol elég elsétálni egy külön teremben, és megnézheti a kedvenc filmjét:

 houston_nyugdijas_otthonong.png

De ne maradjunk Amerikában, hiszen itthon Magyarországon is akadnak olyan mondhatni luxus nyugdíjas otthonok, ahol az ember szívesen eltöltené élete utolsó 10-15 évét. Itt van például a Normafa Idősek Otthona, ahonnan ilyen gyönyörű kilátás tárul a szemünk elé:

normafa_idosek_otthonaong.png 

Egy szó, mint száz, igenis elérhetjük azt, hogy ilyen, és ehhez hasonló gyönyörű helyeken töltsük nyugdíjas éveinket, nem pedig ott, ahol már 20-30 éve élünk.

Az állami nyugdíjból nem juthatunk ilyen helyekre

A fent bemutatott nyugdíjas otthonok szolgáltatását meg kell fizetni. Az ilyen helyekre általában úgy működik a bejutás, hogy előbb be kell fizetni egy nagyobb díjat, egyfajta foglalót, ami több millió forintba kerül. Ezen felül pedig van egy fix havi díj, aminek az értéke változó, hiszen függ az idősek otthonától, az ellátástól, a szobától, és így tovább. Akadnak egészen elképesztő számok is, de itthon például olcsóbb a szolgáltatás, mint Németországban. Nagyjából havi 1.500 euróra taksálják a havi ellátás költségeit, ami havi 450 ezer forintnak felel meg.

Az itt található nyugdíjkalkulátorral Te is kiszámolhatod, hogy mennyi állam nyugdíjra vagy jogosult, így megtudhatod, hogy havi mekkora nyugdíj-kiegészítésre van szükséged ahhoz, hogy egy luxus idősek otthonában tudj élni, veled egykorú emberek társaságában. Ha csak nincs nettó 900 ezer forint körüli havi kereseted, akkor ez csak öngondoskodással oldható meg, viszont ilyen életért érdemes megtakarítani.  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr47353370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása