Öngondoskodás

Hol szúrod el, ha pénzről van szó?

2016. október 28. 14:18 - meronn

hol_szurod_el_ongondoskodas_blog.jpg

Nehéz idők, nehéz döntések. Minden embernek megvannak a maga szerelmi, egészségügyi és egyéb problémái, ami viszont a cserekereskedelem óta mindenkit érint, az a pénz. Persze eltérő pénzügyi gondokkal küzd mondjuk egy huszon- meg egy egy ötvenpár éves, de nem pont olyanokkal, mint az előző generációk huszon- és ötvenévesei.

A The Wall Street Journal vizsgálódásai szerint az emberek pénzhez való viszonyulása és azzal kapcsolatos hibáik is együtt változnak a korral. Mi az eltérő társadalmi és gazdasági helyzet miatt már nagy valószínűséggel nem ugyanazokba a hibákba esünk bele, mint szüleink vagy nagyszüleink, de biztosra vehető, hogy mi is belefutunk még pár nagy pénzügyi baklövésbe. Íme korunk 20-30-40-50-60 éveseinek legnagyobb hibái.

 

mulligan.png

A biztonsági játékos

A 20-as éveiket taposók, akik épp kiestek a különböző iskolapadokból, még nem feltétlen konyítanak túlzottan a pénzügyekhez. Könnyen lehet, hogy ebből adódik korosztályuk legnagyobb hibája, vagyis hogy nem merik kockázatosabb termékekbe fektetni a megtakarításaikat. Pedig pont ez az életszakasz az, amiben ha nem egy nyugis, konzervatív befektetési portfóliót választasz, bőven lesz még lehetőséged idővel csökkenteni a kockázatot, és egészen jó hozamra tehetsz szert.

 

mulligan_1.pngA családalapító

A 30-asokat már olyan nagy kérdések foglalkoztatják, mint a házasság és a gyerekvállalás. Ha ez önmagában nem lenne elég nagy (pénzügyi) teher, a 30-asok körében gyakran felmerül egy olyan megfelelési kényszer, ami arra ösztönzi őket, hogy éljenek ugyanolyan színvonalon, mint a szüleik, amikor ők voltak harmincasok. Pedig közben átment az ország egy rendszerváltáson, és a családi fészek megépítése is sokkal költségesebb, mint a szüleink idejében volt. Viszont az a bizonyos megfelelési kényszer következtében sok harmincas veri magát adósságba, hogy legyen nagy lagzi és lakásmagazinokba illő gyerekszoba. Megtakarítás helyett tehát költekeznek, ez pedig talán még nagyobb hiba, mint amiket a 20-asok vétenek.

 

mulligan_2.pngA törlesztő

Mikor az ember már a 40-es éveiben jár, általában már törleszti egy kocsi meg egy lakás részleteit. Lehet, hogy van már család és gyerek is, de mivel eddig még nem feltétlen takarékoskodott, most is a nettó béréből fizet ki súlyos forintokat a hitelei miatt. A szakemberek ennek a korosztálynak azt javasolják, csoportosítsák úgy a hiteleket, hogy minél hamarabb rendezni tudják őket, így talán maradna idejük anyagilag is felkészülni a nyugdíjas évekre - mondjuk egy okos előtakarékosság formájában. Tovább terheli a negyveneseket, vagyis az úgynevezett “szendvics generációt”, hogy már nemcsak gyermekeikről, hanem esetleg szüleikről is nekik kell gondoskodni. A 40-esek pénzügyi kríziseit elkerülendő érdemes időben elkezdeni a takarékoskodást, hogy ne fenyegessék anyagi gondok a családodat.

 

A halandómulligan_3.png

Sokszor hallani a munkában megfáradt 50-esek szájából: “áh, nem fogom én megérni a nyugdíjas kort”. És mekkorát tévednek! A magyar emberek a nyugdíjkorhatár elérése után átlagosan még további 16 évig élnek. Az ötvenesek legnagyobb hibája, hogy nem akarnak tudomást venni erről a statisztikáról, és nem tesznek félre öregkorukra. Évről évre egyre jobban látszik, hogy a magyar nyugdíjrendszer gyökeres átalakítást igényel, mert egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb a dolgozó, aki gyakorlatilag eltartja őket. Azaz idővel az aktív korúak nem tudnak majd elegendő mennyiségű nyugdíjat termelni. Minden szakértő azt ajánlja az öteveneseknek, hogy takarékoskodjanak, amíg még megtehetik, mert nem lenne egyszerű a jelenlegi bér feléből élni még 16 évig.

 

mulligan_4.pngA megváltoztathatatlan

Ha most még a 20-as, 30-as, 40-es éveidben jársz, képben vagy a legújabb technikai vívmányokkal, lépést tartasz a korral, friss vagy és tájékozott, gondolj bele, hogy a mostani 60-asok is ugyanilyenek voltak. Ők viszont mostanra kevésbé tudnak vagy akarnak lépést tartani, sok változást éltek meg, sokat alakult körülöttük a világ, ezért például a pénzügyi döntéseket is nehezebben hozzák meg. Valószínűleg ilyen hatvanas leszel te is, és ez nem róható fel senkinek. Ahogy a fizikai, úgy a szellemi egészség is romlik a kor előrehaladtával, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi idősen az embernek már nincsenek pénzügyei, hisz még jó 10-20 évig lesznek. Mi a megoldás? Szakértőkhöz kell fordulni, akik frissek és tájékozottak lehetnek helyetted is, hogy a nyugdíjas éveidet ne a minimálbérre bejelentett, félig fekete munkád után járó aprópénzből finanszírozd.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr2411846073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása