Öngondoskodás

Mennyi pénzzel húznak le a bankautomatánál?

2017. március 24. 13:44 - blomqvist

Mindjárt itt a hétvége, de nincs nálad készpénz, szóval az esti buli előtt útba kell ejtened a legközelebbi ATM-et. A készpénzfelvétel köztudottan nem ingyenes, de vajon mennyi pénzt vonnak le tőled a bankautomata használatáért? Érdemes-e a saját bankod ATM-ét használnod, vagy az idegen bankoknál sincs számottevő különbség?

A „pénzügyi rezsicsökkentésről” szóló, vicces nevű törvény miatt 2014 óta minden hónapban kétszer ingyenesen vehetsz fel pénzt bankkártyával bármelyik automatából, de csakis belföldön, 150 ezer forintos határig. Ezzel sem árt vigyázni, például ha jövő hét pénteken mész bulikázni, ami a hónap utolsó napjára esik, akkor az aznap felvett pénzt már a következő hónapra fogják könyvelni. Ilyenkor könnyen azt hiheted, hogy még két ingyenes pénzfelvételed maradt a jövő hónapban, valójában már csak egy.

Ha túllépted a havi kereted, akkor már sarcolnak a bankok, méghozzá elég keményen. Ilyenkor se mindegy, hogy az ő automatájukat használod vagy idegen bankét. Általában százalékos összeget tesznek el maguknak, de egy fix alapdíjat mindenképp levonnak minden tranzakciónál. Vagyis minél több a pénzfelvétel összege, annál több a levonás is. Idegen bank automatájánál a bankoknak egymás közt kell leboltolniuk a plusz költségeket, amit nyilván rajtad vernek le.

Nézzük végre a számokat. Túl vagyok a havi kettő ingyenes pénzfelvételen, de mégis ki kell vennem egy tízest, mert a kedvenc kocsmámban nincs POS terminál. Választhatok a saját bankom és idegen bankok automatái közül.

atm_tranzakcios_dijak.PNG

2017. januári kalkuláció. Hozzávetőleges értékek.

Attól függően, hogy melyik banknál milyen csomagom van, a saját ATM használata lehet 150, de 750 Ft is tízezer forint felvétele esetén, sőt a K&H egyes csomagjainál nem kerül semmibe.

Ha idegen bank automatáját használnám, akkor a saját bankom simán levonhat kétszer annyit, mintha az övét használtam volna. 485 Ft a minimum és 1050 Ft a maximum, amit levonhatnak. Utóbbi az OTP-nél van, ami egy brutális összeg: a felvett pénz 10%-át odaadod nekik, csak mert nem az ő ATM-üket használtad.

Gondolom, azért neked se mindegy, hogy a felvett pénz 4 vagy 8-10%-át adod oda a bankodnak csak azért, hogy visszakapd azt, ami a tiéd. Szerencsére már csomó ingyenes applikáció létezik, ami megmondja, hogy hol és milyen ATM-ek vannak a közeledben:

atm_app_google_play.JPG

Google Play Áruház, ATM-kereső mobilalkalmazások.

Persze, kényelmesebb megállni a legelső szembejövő bankautomatánál, mint előre tervezni, és esetleg sétálni plusz 200 métert. A jellegzetes kék-sárga Euronet ATM-ek ott vannak már minden sarkon, sokkal egyszerűbb azokat használni, nem? Egyszerűbb, de sokkal költségesebb.

Érdemesebb tehát eleve kártyával fizetni, mert az ingyen van, vagy ha muszáj készpénzzel, akkor kicsit előre gondolkodni, és megnézni, hol tudod útba ejteni a bankod legközelebbi ATM-ét.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5012367507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása