Öngondoskodás

Mennyivel keresnek jobban a férfiak a nőknél?

2015. május 18. 13:04 - ongondi

A napokban egy érdekes statisztikára lettem figyelmes, amely azt mutatja ki, hogy a nők keresete egész Európában átlagosan 16 %-kel elmarad a férfiak javadalmazásától. Ezzel lehet egyetérteni, vagy vitatkozni, de próbáljuk meg kizárólag anyagi oldalról megközelíteni a kérdést: Mit jelent ez a napjainkban, és a jövőre nézve?

noesferfi.jpg

Az alacsonyabb kereset velejárói

Nyilván, ha kevesebbet keresel, akkor nem tudsz annyi mindent megvenni magadnak, mint a magasabb jövedelemből - ez a tézis persze nemektől függetlenül igaz. Az alacsonyabb bejelentett bér azt is jelenti, hogy amikor esetleg betegszabadságon vagyunk, akkor kevesebb lesz a táppénz. A táppénz értéke nagyjából a nettó keresetünk 60%-a. A kisebb kereset azt is jelenti, hogy kevesebb nyugdíj-járulékot fizetünk, ezáltal alacsonyabb állami nyugdíjra számíthatunk.

Mivel ezeket a juttatásokat a keresetünkből kalkulálják, ezért az így kapott (a keresetnél alacsonyabb) összeg aránya nem változik a jövedelemhez képest egyik nem képviselőjénél sem.

Akár 60 ezer forintra is rúghat a különbség

A konkrét adatokat vizsgálva azt látjuk, hogy ahogy egyre idősebbek vagyunk úgy nő a havi keresetek közti különbség. A drasztikus ugrás 30 év kor környékén kezdődik, ami valószínűsíthetően a gyermek vállalás utáni nehezebb munkába állásnak köszönhető.

ffi-noi-brutto-keresetekong.png

Az adatok a havi bruttó fizetést jelentik.

Ha a pénztárcában keletkező különbségre vagyunk kíváncsiak, akkor a táblázatban jelölt különbségnek (utolsó oszlop) nagyjából a felét érdemes alapul venni. Ez alapján 30 éves korunkig általában havi 5-6 ezer forinttal keres többet egy férfi, mint egy nő, ami elenyésző.

Mi lesz a jövőben?

Az alacsonyabb kereset alacsonyabb állami nyugdíjat is jelent, alapból nem számíthatunk a keresetünket megközelítő állami ellátására, így magunknak kell valamilyen formában ezt kiegészíteni.

Vegyünk egy 40 éves hölgyet, aki bruttó 210 ezer forintot keres, azaz nagyjából nettó 140 ezer forintot. A vele egyidős férfi bruttó 275 ezer forintból él, azaz nagyjából 180 ezer forintot utal a munkáltatója a bankszámlájára. Ezen adatok alapján a nőknek nagyjából 15, vagy akár 20 ezer forinttal érdemes többet félretenni, hogy szinten tudja tartani az életét.

Az egész kereset-kimutatással kapcsolatban pedig érdemes megjegyezni, hogy a családokban a szülők együtt keresik meg a pénzt, amiből megélnek, és a háztartások nagy részénél közös kasszán élnek. Így nők és a férfiak egy családon belül nem egymással versenyeznek, hanem együtt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr277280715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása