Öngondoskodás

Ötmillió forintot fizethet a lakáscafeteria

2018. február 19. 13:33 - blomqvist

Az Erzsébet-utalvány és a Széchenyi Kártya a közismertebb munkáltatói juttatások közé tartoznak, pedig ezeket jóval magasabb adók terhelik, mint az adómentes lakáscélú támogatást, amit lakás vásárlása, bővítése és hitel törlesztése céljából is fel lehet használni. Ha érintett vagy a kérdésben, akkor ezzel a választással hatékonyabban kihasználhatod a cafeteriakeretedet.

rsz_shutterstock_720019666.jpg

Az Erzsébet-utalvány és a helyi bérlet esetében 40,71%-os adót kell fizetni, de még a Széchenyi Kártya esetében is 34,22% a fizetendő közteher. Ezért érdemes az adómentes, vagyis 0%-os munkáltatói juttatások között is szétnézni, mert ezeknél a nettó összeg a bruttóval egyenlő, vagyis a felkínált cafeteriakeret maximálisan kihasználható.

Ilyen például a lakáscélú támogatás, amelynél

5 év alatt 5 millió forintot kaphatsz a munkáltatódtól lakáscafeteriaként, ami fordítható lakáshitel törlesztésére, lakásvásárlásra, felújításra és építésre is.

Az egyetlen kikötés, hogy a felvett összeg a lakáscélú beruházás összegének 30%-áig terjedhet (vagyis 5 millió forintot egy 15 milliós lakásnál fizethetnek ki neked).

Ha jelzálog alapú lakáshitel törlesztésére fordítanád (mint ahogy a legtöbben teszik), akkor

5 évre lebontva akár havi 83 ezer forintos juttatást kaphatsz a munkáltatódtól adómentesen.

2016-ban 41 ezer munkavállaló élt ezzel a lehetőséggel, ők 18 milliárd forintot spóroltak. Számuk jelentősen bővülhet a jövőben, tekintve, hogy 600 ezer lakáshiteles van Magyarországon. Nekik ez egy jó lehetőség lehet a költségeik (és főként a hitelkamataik) csökkentésére, ha a fizetésük mellé cafeteriát is kapnak. (A lakáshiteledet más módokon is csökkentheted, ezekről itt írtunk legutóbb.)

További adómentes juttatások

Ezen kívül is vannak még adómentes juttatások, de ezeknek a maximális havi összege jóval szerényebb. Pályakezdőknek jár például mobilitási célú lakhatási támogatás, ami a minimálbér 60-40-20%-áig adómentes (évről évre csökken). Egészségbiztosítás is adható adómentesen (vagyis privát egészségügyi csomag), de ez csak a minimálbér 30%-áig. És ettől az évtől kezdve a diákhitel törlesztését is támogathatja a munkáltató (a minimálbér 20%-áig).

Ha rád bízzák a bruttó cafeteriakeret felosztását, akkor az adómentes juttatásokkal maximalizálni tudod a nettó keretet, amivel ráadásul lakáshitelen (és ezzel a kamatokon) is spórolhatsz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr2213681958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása