Öngondoskodás

Külföldi csúcsegyetem magyar áron

2015. június 01. 10:08 - ongondi

Ki ne szeretné, ha gyereke valamelyik menő külföldi egyetemen szerezne a későbbiekben kiválóan hasznosítható diplomát – ráadásul, ha mindez nem kerülne többe, mint egy hazai középkategóriás intézmény? Kapaszkodjunk meg: van ilyen, de már a gyermek születésekor gondolnunk kell erre!amszterdam.jpgAz Amszterdami Egyetem a Financial Times brit pénzügyi lap legfrissebb statisztikája szerint a 77. legjobb a világon, ami már önmagában sem rossz, ám igazán izgalmas akkor lesz számunkra, ha tudjuk, hogy elvégzése gyakorlatilag ugyanannyiba kerül, mint egy magyar középkategóriás intézményé, és lévén uniós ország, szívesen fogadják a magyar hallgatókat is.

Nem akarunk a levegőbe beszélni, így írunk példát is: egy itthon népszerű szakirány (közgáz, jog, vagy politológia) Amszterdamban évi 3902 euróba, azaz 1,2 millió forintba kerül. Ez az összeg rendkívül gyorsan megtérül, hiszen ha gyermekünk az egyetem elvégzése után Hollandiában helyezkedik el (és miért ne tenné), akkor a Glassdoor adatai alapján 2100-4600 euró havi fizetésre számíthat. Ha átlag 3350 euróval (kb. 1 millió forint) számolunk, akkor alig fél év alatt megkeresi a teljes képzés árát.

Ennél jobb ár-érték arány nem nagyon kell, és akkor még nem beszéltünk a megfizethetetlen kapcsolatrendszerről, a stabil nyelvtudásról, a széles látókörről és még sok más előnyről, ami a külföldi egyetemi tanulmányokkal jár.

Mi kell hozzá?

Ez mind nagyon szép és jó, de odáig el is kell jutni, hogy a gyereknek fizetése legyen. Addig a költségek jó része minket, szülőket terhel (még akkor is, ha a gyerek az egyetem mellett dolgozik, ami nem fog megártani neki).

Számoljunk a teljes összeggel, ami legyen összesen 10 millió forint (az ötéves képzés 6 millió + a kinti megélhetés 4 millió). Ez nem kevés pénz, de erre való a gyermek megtakarítás, melynek lényege, hogy már a gyerek kiskorától elkezdjünk gyűjteni az egyetemre.

Az eligazodás nem könnyű, hiszen közel 200 ajánlat között választhatunk,illetve néhány komolyabb weboldal is foglalkozik a témával:

Gyermek-megtakarítás.hu

Gyermek-előtakarékosság.hu

Grantis.hu  

Ha a gyerek születésekor előrelátóak vagyunk, akkor havi kb. 16-17 ezer forintból összejön a szükséges összeg, ha az általános iskola kezdetekor kezdünk gyűjteni, akkor körülbelül havi 33-34 ezer forintot kell félretennünk, míg ha 8 évünk van a takarékoskodásra, akkor már havi hatvanezer forint feletti összeget kell befektetnünk azért, hogy biztosítsuk a gyermekünk jövőjét a világ egyik legjobb egyetemén, jobb tehát a nyugdíjhoz hasonlóan itt is előre gondolkodni és hosszú éveken keresztül félretenni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr177498394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása