Öngondoskodás

3 app, ami segít, hogy több pénzed legyen hó végén

2017. október 04. 14:28 - blomqvist

Biztos veled is előfordult már, hogy értetlenül néztél az egyenlegedre hónap végén, és nem tudtad, mire ment el ennyi pénz. Talán még az is felmerült benned, hogy jó lenne egyszer összeírni a kiadásokat, de soha nem lett belőle semmi. Na, erre találták ki a költségnyilvántartós appokat, amikkel mindez sokkal egyszerűbb.

rsz_pexels-photo-359757.jpg

A költségeket megéri nyilvántartani, mert nem is gondolnád, mennyi mindenre elmegy a pénz. Ha tételesen látod magad előtt, mire költöttél egy hónapban, jó eséllyel átgondolod, hogy érdemes-e minden reggel a céges büfében szendvicset venni 400 forintért. Ha levonunk 20 nap szabadságot, még mindig marad nagyjából 230 munkanap egy évben. Ha felszorzod, évente 92 ezer forint elmegy büfés szendvicsre.

Nem ott eszel minden reggel? Nem ez a lényeg, mert akkor meg elköltöd másra. Könnyen jut minden napra olyan tétel, amin csökkenteni lehetne. Lehet, hogy a napi két kávédat veszed túlárazott helyen, lehet, hogy az üdítőt vagy az édességet. Ki számolja azt a pár száz forintot, ugye? Hát például az, aki ésszerűen költi a pénzét.

Tudod, mikor-mire-mennyit?

A lakhatásod költségeit biztosan tudod, a lakáshiteleddel is tisztában vagy, és a telefonszámládat is ismered, de a napi költésekkel sanszos, hogy gondban lennél. Tudod, mennyiért tankolsz az autódba, de hogy egy hónapban mennyit visz el a parkolás, a garázsbérlés, az autópálya-matrica, a szervizelés és a biztosítás, az már fogósabb kérdés.

Ha úgy adódik, moziba vagy étterembe is elmentek a családdal, amivel nyilván semmi gond nincs, csak épp jó lenne tudni, egy hónapban mennyi pénz megy el ilyesmire. Még trükkösebb kérdés, hogy a bankod mennyiért vezeti a számládat, mennyi a bankkártyád éves díja, mennyibe kerül más bank ATM-ében pénzt felvenni, és még sorolhatnám.

Szerencsére készültek már olyan alkalmazások, amik segítenek abban, hogy a telefonodon könnyedén vezesd a kiadásaidat. A rendszeres költéseket érdemes alaposan összegyűjteni, mivel ezeket elég egyszer megadni, a napi költéseket pedig célszerű azon nyomban felvinni. Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl bolti blokkokat kell aprólékos munkával digitalizálnod, sőt felesleges is elaprózni. Elég, ha kategóriánként látod, átlagosan mennyi pénz megy el a napi bevásárlásra, mennyi ruhára, mennyi szórakozásra stb.

koin.PNG

Mondanom se kell, hogy akár Androidra, akár iOS-re rengeteg ilyen appot készítettek már angol nyelven, magyar fejlesztésből azonban kevesebb van. Az egyik ilyen a Koin nevű alkalmazás, aminél érezhetően a felhasználóbarát kialakításra mentek rá. A költségek felvitele pont annyira egyszerű, mint ahogy azt az előbb leírtam. Ezekből aztán mindenféle kimutatásokat lehet készíteni ilyen-olyan bontásban, és asztali böngészőből is elérhető a felülete.

A másik magyar fejlesztés a Wyze app, ami annyival tud többet, hogy a bankszámláidat hozzákapcsolhatod, és abból megpróbálja automatikusan kiolvasni és kategóriákba rendezni a költéseket (amiket utólag persze felülbírálhatsz). Ez a funkció még nem minden banknál elérhető, de az OTP, Erste, Raiffeisen, K&H, UniCredit, MKB, Gránit, Budapest Bank és MagNet bankok ügyfelei már élvezhetik ezt a szolgáltatást.

fncalculator.PNG

A külföldi gyártású appok egy része tovább megy egy lépéssel, és a megspórolt pénz befektetésére is adnak tippeket. Ennél speciálisabb a Financial Calculator nevű alkalmazás, ami a költségek jegyzése mellett számolni is segít. Az emberek jelentős része bajba kerül, ha a kamatos kamatokról kérdezik őket. Nekik különösen jól fog jönni ez az app, ami kiszámolja a lekötött betétek kamatos kamatát, a hitel törlesztőjét, de még akár kötvény- vagy részvényhozamot is kalkulál. Persze ehhez nem árt angolul ismerni a főbb pénzügyi kifejezéseket (amíg nem adnak ki hozzá fordítást).

Miután tudod, hova folyik el a pénz, csak rajtad múlik, bevallod-e magadnak, hogy itt-ott túlzottan, erődön felül költekezel, és hogy változtatsz-e ezen. És ha le is mondasz bizonyos kiadásokról, akkor az is fontos, hogy ne menjen el hasonlóan pazarló dolgokra a pénz (ahogy a cigiről sem elég leszokni, félre is kell tenni azt, ami ilyen módon megmarad).

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5812927773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása