Öngondoskodás

5 tipp az 5 milliárdos lottónyeremény befektetéséhez

2015. június 03. 10:52 - ongondi

A találgatások szerint egy 59 éves kétgyermekes családanya nyerhette meg a mostani ötöslottó főnyereményét, amely több mint 5 milliárd forint volt, hogy ez igaz vagy sem, azt nem tudjuk, de nyertes személyétől függetlenül adunk pár tanácsot, ha esetleg az olvasóink között tudhatjuk a szerencsés nyertest.

lotto.jpg
A hirtelen jött gazdagság azonban az esetek nagy többségében inkább problémákat szül, mint sem boldogságot, egy dologban azonban minden a lottónyerteseket tanulmányozó szakember egyet ért: Kritikus kérdés, hogy a nyertes a hatalmas summát hogyan fekteti be.

Nincsen könnyű dolga azonban az átlag magyar embernek a befektetések terén, mert egyrészt a pénzügyi tájékozottságunk jóval az európai átlag alatt van, másrészt egy havi 150-200 ezer forintból élő ember nem nagyon tud mit kezdeni egy hirtelen jött öt milliárd forinttal.

A legfontosabb, hogy nem érdemes megijedni a számoktól, hiába sokkal több a nulla most, mint amit megszoktunk, a pénzre vonatkozó általános szabályok ugyanazok. Ami viszont biztos: Nyugodj meg és legalább fél évig hozzá se nyúlj a pénzhez. Utána pedig az alábbi szabályokat kövesd:

  1. Az első és legfontosabb szabály, amelyet jó, ha betartunk, bármilyen nagyobb összeghez való hozzájutáskor a diverzifikáció: Bármilyen sztárbefektetést is néztünk ki, soha ne tegyük fel a teljes összeget egy lapra! Kockázati szinttől és a várható hozzáférések dátumától függően érdemes egy ekkora összeget akár 10-12 helyen is eltérő futamidővel és befektetési eszközökkel fialtatni.
  2. Egy ekkora összegnél a cél mindenkinek az, hogy a havi hozamból élete végéig gondtalanul tudjon élni. Ennél a szabálynál alkalmazzuk a kevesebb néha több elvet, azaz menjünk a biztonságos, garantált kamatokra, még ha alacsonyabbak is! A pénz legnagyobb részét így érdemes állampapírba, kötvényekbe vagy banki lekötésekbe fektetni. Ilyen összeggel a bankoknál már egyedi konstrukciókat is kaphatunk!
  3. 10 emberből 7 biztosan azt mondaná, hogy "én vennék 50 db ingatlant és a bérbe adott díjból bőségesen eléldegélnék." Az ötlet jó, de a harmadik szabályként azt javaslom: Bármibe is kezdesz, ne dönts egyedül! Az ingatlanforgalmazás is pofon egyszerűnek tűnik, mégis annyian buktak már bele, hogy érdemes itt is tapasztalt szakembert igénybe venni. De ugyanez igaz bármilyen típusú befektetésre is főleg ha a kockázatokat kell felmérni!
  4. Csak az elért hozamon kockáztass: A negyedik szabály úgy szól, hogy nyugodtan kockáztass, tőzsdézz, ha érzel rá késztetést, de ezt csakis az elért hozamból, ne pedig a tőkéden gyakorolj! Így nem csak azt kerülheted el, hogy pillanatok alatt elfogy a pénzed, de megérzed a veszteség súlyát is, amely megtanít mérlegelni a kockázatokat.
  5. Bárhova is viszed ezt a nagy összeget, törekedj arra, hogy csak olyan befektetést válassz, amelyet 100%-ban értesz és a kockázatokat is elfogadtad. Tanulván a brókerbotrányból MNB által regisztrált és lehetőleg OBA / BEVA tagsággal rendelkező pénzintézetek közül válogass csak és kerüld a túl szépnek látszó „sztárbefektetéseket.

Végezetül pedig álljon itt egy példa portfólió, hogy én ha megnyerném ezt a tetemes összeget, akkor hogyan fektetném be:

  • 45% államkötvény / vállalati kötvény
  • 25% pénzpiaci alapok / bankbetét / kincstárjegy
  • 10% részvények, etf, kockázatosabb befektetések
  • 10% ingatlan
  • 5% deviza
  • 5% arany

Mivel a lottó ötöst megnyerésére elég kis esély van, így a szerencsés nyertesen kívül mindenki másnak azt tanácsoljuk, hogy szánjanak időt és némi pénzt öngondoskodásra, legyen szó akár a nyugdíjunkról, akár a gyermekünk jövőjéről vagy lakhatásunkról.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr957514270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása