Öngondoskodás

Nem biztos, hogy jól jársz a 0%-os törlesztőrészlettel

2017. április 19. 13:38 - blomqvist

Számos áruház reklámozza az elektronikai termékeit 0%-os hitellel. Ebből azt gondolhatod, hogy az adott árucikk ugyanannyiba fog kerülni, mintha ott helyben kifizetnéd, csak helyette apránként, részletekben törleszted az árát. Ki kell ábrándítsalak: lehet, hogy végül sokkal többe fog kerülni.

shutterstock_389588554.jpg

Minden reklámfelületen a hatalmasra rajzolt 0%-okat látjuk meg először, és persze azt, hogy akciós lett az egyik népszerű okostelefon. De ugyanez igaz az ultramagas felbontású LED tévékre, az A+++ energiaosztályú mosógépekre és nagyjából minden háztartási gépre, ami többe kerül 50 ezer forintnál. Mielőtt a kasszához rohannál, nézd meg jól, mit is jelöl az a 0%.

Lehet például 0%-os a havi törlesztőrészlet, vagyis kamatmentes a havonta fizetendő díj, de ezzel még nem feltétlen jársz jól. Azt senki nem ígéri, hogy nem lesznek más költségeid. Lehet, hogy nem hívják fel rá a figyelmed, és lehet, hogy nem olvasod el az apróbetűs részt elejétől a végéig. Attól még benne lehet a hitelszerződésben, hogy kezelési költséget, esetleg hitelbírálati díjat számolnak fel. Lehet, hogy számlát kell nyitnod az adott hitelintézetnél, ahol havonta számlavezetési díjat kérhetnek. A törlesztőrészlet valóban kamatmentes, de a rejtett költségek miatt az alapárhoz képest akár 20-25%-kal többet kell kifizetned az olcsónak tűnő termékért.

0% THM

Ami neked kell, ha tényleg nem akarsz plusz költségeket fizetni, az a 0%-os THM. A teljes hiteldíjmutató (THM) százalékosan kimutatja, mennyivel többet kell visszafizetned az igénybe vett összegen felül. Ha ez a mutató 0%, akkor tényleg csak annyival tartozol, amennyi a termék ára, és nem lesznek plusz költségek. Vigyázz, mert ezzel is lehet trükközni, bár kevésbé, mint a kamatmentes törlesztővel. Az eladó belekalkulálhatja a termék árába a hitel kamatát, vagyis megemelheti az alapárat valahány százalékkal. Lehet, hogy ugyanazt megkapod máshol olcsóbban, csak ott nem veheted meg részletre 0%-os THM mellett. Az alapár szerencsére olyasmi, ami rögtön egyértelműen látszik – a rejtett költségekkel ellentétben –, ezért könnyen összehasonlítható más áruházak ajánlataival, és ez alapján megfontoltabban tudsz dönteni.

Ha hitelen gondolkodsz, akkor valószínűleg nincs egy összegben annyi pénzed, amennyire szükséged lenne. Akár a 0%-os THM-et, akár a 0%-os kamatot választod, gondold végig, megéri-e neked, hogy drágábban jutsz hozzá valamihez csak azért, mert részletre is megkapod, és nem kell kifizetned azonnal.

Ha nélkülözhetetlen eszközről van szó, esetleg visszahozza az árát, mert munkaeszköz, akkor elfogadható lehet a hitel. De ha kényelmi eszköz megvásárlásán gondolkodsz, akkor mindenképp érdemes mérlegelned, hogy részletfizetésbe kezdesz, vagy inkább összegyűjtöd a kívánt összeget, és leteszed egyben.

Egy dolgot ne csinálj semmiképp: ne ugorj bele semmibe meggondolatlanul, a kellő tájékozódás és az apróbetűk elolvasása nélkül.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr3312437099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása