Öngondoskodás

Jobb Szlovákiában nyugdíjasnak lenni?

2015. június 24. 12:54 - ongondi

Megnéztük, hogyan változnak július elsejével Szlovákiában a nyugdíjra vonatkozó szabályok. Az ember már csak olyan, hogy szívesen hasonlítja össze saját helyzetét a környezetében élőkével. Vajon jobb az ottani nyugdíjasoknak?

pozsony.jpg

A szlovák rendszer július elsejétől változik még, a változás lényege, hogy pontosan meghatározzák a minimális nyugdíj összegét. A jogosultsághoz legalább három évtizednyi munka kell, ám ha ez megvan, akkor első ránézésre a közel 270 eurós (egészen pontosan 269 euró és 50 centes) összeg egész elfogadhatónak tűnik.

A mai árfolyamon nagyságrendileg 83 700 forint ráadásul csak a belépőösszeg, hiszen minél hosszabb időt töltött munkában valaki, annál magasabb lesz a nyugdíj is.

Plusz 10 (azaz 40 ledolgozott) év után például már 311 eurót várhatnak a számlájukra a szlovák nyugdíjasok, ami 86 ezer forint, ami még mindig nem egy hatalmas összeg, de nem hangzik rosszul.

Az emelést a pozsonyi kormány a létminumumhoz köti (annak 136 százaléka a kiindulópont), ehhez képest emel minden januárban, az alapnak számító 30 év fölött minden évben 2 százalékpontot, 40 év fölött pedig 3 százalékpontot emelnek.

Azok a fránya költségek

Mindez persze szép, ám nem árt figyelembe venni a megélhetési költségeket, és ez erősen árnyalja azért a helyzetet. Az egyik legjobb ilyen közösségi forrás, a numbeo.com adatait végignézve azt látjuk, hogy például Pozsonyban jóval drágább az élet, mint Budapesten.

Csak pár érdekesebb adat: a fogyasztói árak 10,5, az éttermi étkezés 14,6, a bolti árak (főleg a csemegeüzleteket figyelembe véve) pedig közel 25 százalékkal magasabbak a szlovák fővárosban, mint nálunk.

Van ennél durvább is, hiszen például a lakásbérlés 45 százalékkal kerül többe Pozsonyban (nem csoda, hogy a határmenti magyar települések rohamosan telnek meg szlovák lakosokkal, akik nem ritkán onnan járnak be Pozsonyba).

Mi következik mindebből? Elsősorban az, hogy hiába az első pillantásra jól hangzó nyugdíj, a megélhetési költségek miatt Szlovákiában sem jobb a helyzet és nem érdemes csak az államra hagyatkozni, amikor a nyugdíjas kort tervezzük.

Mindenképpen szükség van a tudatos gondolkodásra, minél előbb annál jobb, hogy ne ébredjünk egy nap arra: itt a nyugdíj, amiből nem tudunk méltó módon megérni. Ugyanúgy igaz ez Magyarországon, mint Szlovákiában.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr207569708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása