Öngondoskodás

10 tipp a biztonságos nyaraláshoz - Ezekre biztosan nem gondolt!

2015. július 21. 09:45 - ongondi

Tombol a nyári turisztikai szezon, aki csak teheti, nyaralni megy, ám még mindig sokan akadnak olyanok, aki valamilyen érthetetlen oknál fogva éppen a biztosítás pár ezer forintos tételén akarnak spórolni. Természetesen mindenkinek felhőtlen nyaralást kívánunk, ám íme 10 pont, amire érdemes gondolni, mielőtt nekiindulnánk a jól megérdemelt pihenésnek.

csaladi_nyaralas.jpg

Mindenekelőtt a legfontosabb tanács: szánjunk rá pár órát és alaposan nézzünk utána, pontosan milyen utasbiztosítást akarunk kötni, melyik ajánlat mit is tartalmaz, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

1. Mitől véd az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Sokan abba a kellemes (és sajnos téves) hitbe ringatják magukat, hogy ha kiváltották az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, akkor azzal megtettek minden szükséges óvintézkedést és teljes védelmet biztosítanak maguknak és szeretteiknek.

Rossz hír, hogy ez nem igaz. A kártyával ugyanis csak olyan szolgáltatóknál vehetjük igénybe az ellátást (és csak az Európai Unió területén!), amelyek vagy állami tulajdonúak vagy leszerződtek az állammal. Magánkórházakra például nem mindig érvényes, így ha baleset ér és ilyen intézménybe vagyunk kénytelenek menni, az nagyon súlyos összegbe kerülhet. Ezt a kockázatot kiiktathatjuk egy utasbiztosítással.

2. Egy egyszerű baleset is tízezrekbe kerülhet

Ebből adódik, hogy utasbiztosítás híján akár egy olyan (hétköznapi) baleset, mint egy medúzacsípés, vagy egy lábsérülés is több tízezer forintos kiadást jelenthet. Jó tudni, hogy a legtöbb biztosító fizeti a magánellátást (vagy annak egy jelentős százalékát), és a tényleges költségeket (amiből a tényleges szóra külön is felhívnánk a figyelmet).

3. Utazási és szállásköltségeket is térítenek

Baleset esetén előfordulhat, hogy haza kell szállítani a gépjárművet, vagy tovább kell kint maradnunk, esetleg haza kell hozni a hozzátartozókat, márpedig ennek költségei elképesztően magasak is lehetnek. Szükség esetén ezt is fizeti a biztosító. (Mi például mindig olyan biztosítást kötünk, amiben ez teljes körűen szerepel.)

4. Utazás közben is érhet baleset

Sokan autóval indulunk útnak (akár Horvátországba, Ausztriába, Olaszországba), és ez egy elég veszélyes üzem, főleg, ha nem tudjuk kikerülni a szombat-szombat cunamit. Ha ilyenkor történik valami váratlan, a biztosítók nem csak a kár megtérítésében és a hazajutásban segítenek, hanem akár a fordításban is, de megfelelő csomag választásával elszállíttathatjuk autónkat a legközelebbi szerelőműhelybe.

5. Pihenjen útközben!

Egy Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint tíz emberből egy már aludt el a volánnál, és további négy vezetett már olyan fáradtan, hogy akár el is alhatott volna.

Megdöbbentő, de igaz, hogy csupán a vezetők egyharmada állna meg és tartana szünetet, ha túl fáradtnak érzi magát, a válaszadók 56 százaléka inkább lehúzza az ablakot, 32 százaléka pedig felhangosítja a zenét annak érdekében, hogy ébren tartsák magukat. Inkább álljunk meg 10-15 percre, mint hogy baleset érjen!

6. Nem elég a bankkártya

Általában a legtöbb bankkártyához jár utasbiztosítás, de ezzel hasonló a helyzet, mint a fentebb már említett Európai Egészségbiztosítási Kártyával, azaz általában kevesebb mindent fedez, mint amire sokszor tévesen gondolunk. Mindez függ a kártya kibocsátójától és típusától is, érdemes érdeklődni a részletekről!

7. Extrém sportok

Amikor télen síelni megyünk, már automatikusan tudjuk, hogy extrém sportos biztosítást érdemes kötnünk. Jó észben tartani, hogy ami télen a síelés, az nyáron a búvárkodás, vitorlázás vagy vadvízi evezés, amire a hagyományos biztosítás nem, vagy nem teljes körű védelmet nyújt.

Ugyan az extrém sportos biztosítás kicsit drágább, cserébe biztosak lehetünk benne, hogy ha történik velünk valami, akkor a biztosító állja is a cehet és nem nekünk kell (nagyon mélyen) a zsebünkbe nyúlnunk.

8. Használja a telefonját!

Ha holnap indul útnak, esetleg ezt a posztot az autóban olvassa, még akkor sem késő, hiszen okostelefonon is lehet biztosítást kötni, a legtöbb biztosítónak van ilyen alkalmazása.

9. Az ellopott telefon esete

Noha a legtöbb okostelefon már messziről is letiltható, jó tudni, hogy léteznek olyan szolgáltatások, amelyek külön kiemelt segítséget nyújtanak például az ellopott mobilokról küldött SMS-ek költségének térítésében, általában véve az ellopott tárgyak használatából származó költségekre.

10. Az otthon maradt házikedvenc

Az ember természetesen mindenre megpróbál felkészülni, például arra is, hogy legyen, aki gondoskodik az otthon maradt kedvencéről. Ha mégis úgy alakul, hogy tovább kell maradnunk, vagy más hátráltatja a tervezett hazaérkezést, igénybe vehetünk olyan szolgáltatást, ami segít mondjuk a háztartással kapcsolatos feladatok megszervezésében, legyen az kutyasétáltatás, vagy bármilyen más teendő.

Azt javasoljuk tehát, hogy ha még nem tette, kössön mielőbb biztosítást, azon a pár ezer forinton semmi nem múlik, cserébe nyugodtan élvezheti a megérdemelt pihenést.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr417629850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása