Öngondoskodás

Mennyi idő alatt lehet saját lakáshoz jutni Magyarországon?

2015. szeptember 07. 10:07 - ongondi

A Deloiite 17 országra kiterjedő felmérése szerint Magyarországon meglehetősen nehéz saját ingatlanhoz jutni, még nemzetközi viszonylatban is. A friss lakáspiaci tanulmányból az is kiderül, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy egy 70 négyzetméteres saját lakáshoz jussunk.

ongondi_lakas.png

Kezdjük azokkal, ahol a legjobb a helyzet! Az élen Belgium található, ahol a lakosok 3,2 évnyi bruttó keresete elég, hogy a saját lakásukhoz jussanak, őket követi Németország 3,3 évvel, míg némi meglepetésre az Egyesült Királyságban 10 évnyi bruttó keresetre van szükség.

Régiós viszonylatban a csehek 7,1 évnyi bruttó bérből tudják megvenni lakásukat, a lengyelek 7,2 év ez a szám, míg nálunk 7,8 évnyi jövedelemre van szükség. Ez azt jelenti, hogy Magyarország bőven az európai átlag alatt marad ebben az összevetésben (is).

Számoljunk egy kicsit: A legfrissebb KSH adatok szerint Magyarországon az átlagos havi bruttó bér 242.700 forint, ami egy évre vetítve 2.912.400 forint. Ez azt jelenti, hogy 7,8 év alatt összesen bruttó 22.716.720 forintot keresünk, és ebből valóban meg lehet venni egy 70 négyzetméteres lakást, vagy esetleg házat.

További érdekesség, hogy Európában hogyan változnak a lakásárak, mert Írországban például 31,7%, Izraelben 25,6%, míg az Egyesült Királyságban 21,6% volt a növekedés, a legnagyobb árcsökkenés Oroszországban volt 16,6%-os.

Ami számunkra a fontos, hogyan tudunk minél előbb saját lakáshoz jutni, mert nincs közülünk senki, aki 7-8 évig félre tudja tenni a teljes bruttó keresetét. :) Egyfelől a bruttó keresetből még adózni kell, másfelől meg is kell élni valamiből. Persze lehet hitelt felvenni, de ahhoz is kell önerő, vagyis érdemes előregondolkodni és megtalálni a megfelelő megtakarítási formákat, kiválóan alkalmas erre például az államilag támogatott lakáskassza, ahol a befizetéseink utána 30%-os, akár éves 72 ezer forint extra összegre is szert tehetünk, ha havi 20 ezer forintot takarítunk meg. 8 év alatt akár 6-6,5 millió forintot is össze tudunk gyűjteni. Ez ugyan nem 22 millió forint, de nem is a teljes bruttó keresetünket tettük félre, és ez egy kimondottan jó kiindulási alap ahhoz, hogy végre a saját lakásunkban hajthassuk álomra a fejünket.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr307703488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása