Öngondoskodás

Eltapsolt 3 milliárdot az NBA sztár – most mindenkinek elmondja, hogyan!

2016. március 25. 09:31 - ongondi

Íme egy igaz történet arról, hogy mennyire nehéz helyzetbe hozza magát az ember, ha nem törődik a jövővel, és kizárólag a „Carpe Diem” elvet tartja magáénak. Érdemes odafigyelni, mert nem mindennapos történet, hogy valaki hogyan tapsol el 31 milliárd forintot.

1022-antoine-walker-970.jpg

Történetünk főhőse Antoine Walker, egy amerikai kosárlabdázó, aki 20 évesen megnyerte az NCAA-ben (egyetemi bajnokság) a bajnoki címet, és elsőként választotta (draftolta), őt a rekordbajnok Boston Celtics csapata. Kimondottan sikeres karriert tudhat maga mögött, hiszen 3-szoros All Star válogatott, és 2006-ban a Miami Heat színeiben bajnoki címet is szerzett. Pályafutása alatt, 2002-ben még Magyarországra is ellátogatott egy kosárlabda streetball döntőre. Pályafutását 2008-ban zárta le, és megkeresett nem kevesebb, mint 108 millió dollárt: ez minden, amiről csak álmodhatott a Chicago-i szegénységben felnövő Antoine Walker.

Aztán két évvel visszavonulása után hirtelen jött a hír: anyagi csődbe jutott a kosárlabdasztár. A totális anyagi csődnek több összetevője is akadt, de Antoine Walker nem kezdett el keseregni, hanem összeállt a hasonló sorsra jutott Bart Scott-tal (NFL játékos volt), és egy meglepő vállalkozásba kezdtek. A Morgan Stanley Global Sport & Entertainment égisze alatt a fiatal sportolóknak oktatják, hogyan ne jussanak az ő sorsukra, és bizony mindent el is mondanak az életükről.

Antoine-nak ahhoz, hogy ezt elkezdje nehéz feladattal kellett megbirkóznia, hiszen rá kellett jönnie, hogy az ő élete hol futott zátonyra, amit 5 pontban határozott meg:

  1. Autók, ékszerek, ingatlanok: A klasszikus nagyvonalú, de felelőtlen életmódot élte, hiszen bőszen költött ezekre a luxuscikkekre.
  2. Család, és ismerősök: Amikor sikeres lesz az ember, akkor hirtelen sok barátja lesz. Ő nem tudott nemet mondani, és nagyjából 30 embernek adott nem kis összeget.
  3. Szerencsejáték: Antoine Walker szerint nem ez volt a fő indok, de emiatt számtalanszor szerepelt a hírekben.
  4. Gazdasági válság: Cége, a Walker Ventures ingatlanos cég volt, amely csődbe is ment az amerikai ingatlan-lufi miatt kirobbant válságban
  5. Banki kölcsön: A banknak személyes portfólió fedezetet adott, így 20 millió dollárt vissza kellett fizetnie

Ahogy látni lehet, nem egy kimondottan felelőtlen emberről beszélünk, de azért 108 millió dollár vagyon után csődbe menni csak úgy lehet, ha az ember nagy hibákat követ el. Antoine tanításainak innen származik a két alaptétele:

  • Tanulj meg „nem”-et mondani, mert bármilyen nehéz is, szükséged lesz rá!
  • Élvezd az életet, de mindenképpen meg kell őrizni vagyont a gyermekeidnek, és az ő gyermekeiknek.

Érdemes megfogadni ezeket a szavakat, hiszen egyfelől ha belegondolunk mi is törekszünk erre. Másfelől pedig mégis csak egy olyan ember mondja, aki 108 millió dollárt veszített el (31 milliárd forintot), ha mi ennek csak a töredékét nem veszítjük el, már megérte.    

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr258067542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása