Öngondoskodás

Így kerüld el a „Dagobert bácsi” effektust!

2016. augusztus 09. 11:49 - juicem

Emlékszel Dagobert bácsira? Zsákszámra volt pénze, naphosszat számolgatta. Eközben mindenki zsugorinak, kapzsinak és irigynek tartotta őt. Lehetséges, hogy Dagobert bácsi valójában nem ilyen, csak takarékoskodni akart? Ha nem szeretnéd, hogy takarékosságodat fösvénységgel azonosítsa a környezeted, érdemes megfogadnod néhány tanácsot.

Mert a takarékosság nem ott kezdődik, hogy a fogadhoz vered a garast. Az első lépés valójában a tudatosság. Megismered magad, a vágyaidat, a céljaidat. Persze, nem horoszkópokra gondolunk, hanem a pénzügyi személyiséged megismerésére. Árérzékeny vagy? Nem tudsz ellenállni egy jó kis akciónak, leértékelésnek? Vagy épp ellenkezőleg: nem az ár a fontos, hanem a márkanév? Ha felismered, hol vannak a gyenge pontjaid, már komoly lépést tettél annak érdekében, hogy úgy tartsd kézben pénzügyeidet, hogy azzal ne kelts másokban megütközést. 

39768281_m.jpg

Ne hagyd kifolyni a kezed közül a pénzt

A legjobb terv is annyit ér, amennyit betartanak belőle – szokták mondani. Ezért nem kell „túlgondolni” a havi költségvetést, és forintra-fillérre előre megtervezni, de bizony az sem jó, ha kontroll nélkül költesz arra, ami épp az eszedbe jut. Hogy ezt elkerüld, arra számtalan hasznos szoftvert és applikációt találtak ki. Ezek többsége ingyenes, és akár a mobilodon is magaddal viheted némelyiket.

 

Legyen egy „fájdalomküszöböd” 

Bárkivel előfordulhat, hogy átmeneti pénzzavarba kerül. Ilyenkor különösen jól jön a rokonoknak, barátoknak a (anyagiakban is mérhető) támogatás. Igen ám, de mit tehetünk, ha túl sokan, vagy túl sokszor számítanak arra, hogy kihúzzuk őket a bajból? Erre létezik egy egyszerű és hatásos módszer, a „fájdalomküszöb” technika, ami annyit tesz, hogy csak annyi összegről (és annyi időre) mondjunk le, amit „nem fáj” nélkülözni, tehát nem ingatná meg az anyagi biztonságot még az sem, ha esetleg késve, vagy egyáltalán nem kapjuk vissza, amennyit kölcsönadtunk.

Ha a fenti tanácsok és ötletek beépülnek az életünkbe, természetesen nem leszünk olyan gazdagok, mint Dagobert bácsi, viszont jelentősen nő annak az esélye, hogy nem tartanak minket a rokonának.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr789954072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása