Öngondoskodás

Meglepően hasznos dolgokra tanít az MNB

2017. június 12. 16:34 - blomqvist

Pénzügyi ismeretterjesztő oldallal állt elő az MNB, és be kell látni: elég jól sikerült. Pont azokat a témaköröket fejtik ki, amikről az iskolában nem esik szó, pedig égető szükség lenne rájuk. Ilyenek például a bankszámlát és a bankkártyát érintő kérdések, a hitelekkel kapcsolatos tudnivalók vagy a nyugdíjcélú megtakarítások.

rsz_1img_20170612_142616.jpg

Boltokban lehet mostanában látni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kék-fehér-zöld színű szóróanyagát, ami azt mondja:

„Tervezze meg kiadásait!”

Ugyanezzel az MNB-s üzenettel plakátok formájában is lehet itt-ott, főleg élelmiszerboltok környékén találkozni.

A feltüntetett linket követve a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ weblapján találjuk magunkat. Az üzenet rögtön világos, a pénzügyi döntésekben szeretnék segíteni a fogyasztókat, és fel is sorolják a főbb témaköröket. Az oldal nem zsúfolt, piktogramok segítik az eligazodást, és azokat a legfőbb pénzügyi témákat tényleg lefedik, amik egy felnőtt ember életében felmerülhetnek.

mnb_fogyasztovedelem.PNG

Az egyes témákra rákattintva sem az ilyenkor megszokott többoldalas, ömlesztett hivatali nyelv fogad minket, hanem jól tagolt részek váltják egymást. A leírások tömörek, elkerülték az élvezhetetlen körmondatokat.

Sajnos ez egyben kritikaként is felfogható, mert egyik-másik téma túlzottan is rövid lett. Elég megnézni az önsegélyező pénztárakról szóló részt, ami például egyszerre túl általános és túl technikai jellegű. Valószínűleg kevesebbeket érint, hogyan kell egy ilyen pénztárat létrehozni, inkább a belépéssel járó előnyökre kíváncsiak az emberek (ezekről írtunk is részletesen).

Szerencsére azért nem ez a jellemző, és az MNB jó érzékkel találta meg a fogyasztókat ténylegesen érintő kérdéseket. A hitelek terén mindig van mit tanulnia a magyarok többségének, és ebben a témában elég jól sikerült bemutatni a tudnivalókat (hiteltípusok, jogok, kötelességek stb.)

Külön dicséretes, hogy az MNB a nyugdíjcélú öngondoskodásnak is önálló menüpontot szentelt. Mindezt annak ellenére, hogy sokan próbálnak minket azzal nyugtatgatni, hogy az állami nyugdíjakkal minden rendben lesz. Ez nyilvánvalóan optimista túlzás (és még finoman fogalmaztam). Nem véletlen, hogy az állam is háromféle privát nyugdíjmegtakarítást támogat, és ezekből remek ízelítőt ad az említett MNB-oldal. Még arra is volt kapacitásuk, hogy az egyes megoldások külön brosúrát kapjanak. A nyugdíjbiztosításé például ilyen lett (katt!). Nem térnek ki minden egyes részletkérdésre, de egy pároldalas ismeretterjesztő anyagnak nem is ez a célja. És legalább ez is elég ízléses és átlátható lett.

Ki fogja ezt elolvasni?

Mindig jó kérdés, hogy az ilyen felvilágosító kiadványok eljutnak-e a célcsoporthoz. A pénzügyekkel és a közgazdaságtannal aktívan foglalkozó embereknek sok újat már nem nyújt egy ilyen oldal, de nem is őket célozzák ezek az anyagok. Akik viszont erősen rászorulnának, azokhoz nem biztos, hogy eljut az üzenet.

Azt el kell ismerni, hogy az MNB nem bízza a véletlenre a honlap népszerűsítését, mert én is ilyen-olyan szóróanyagok és plakátok útján találtam az oldalra. De ha nem ismerném a weblapot, egy jelzáloghitel felvétele előtt lehet, hogy megeresztenék pár Google-keresést, és végül itt kötnék ki. De azt is tudom, hogy nem mindenki ilyen körültekintő.

Mindenesetre az már önmagában jó dolog, hogy egyáltalán létezik ilyen oldal, ami rendezetten összegyűjti a fontos pénzügyi tudnivalókat. Ha már az iskolában ezeket nem tanították meg… De ne legyünk telhetetlenek, már ez is nagy előrelépés.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr7812587995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása