Öngondoskodás

Nem lehet elég korán kezdeni

2016. augusztus 11. 10:38 - juicem

Úton-útfélen hallani, hogy milyen fontos az öngondoskodás, a takarékoskodás. Ezt talán mindenki akkor érti meg igazán, amikor gyermek érkezik a családba. Aki miatt mindez a korábbiaknál is fontosabb lesz. A szülőnek elsősorban, de a gyermeket is terelgetni kell a pénzügyi tudatosság felé észrevétlenül, úgy hogy közben gondoskodjunk a jövőjéről. Rövid áttekintés a lehetőségekről.

42096416_m.jpg

 

Egy-két-há....START...

Avagy Babakötvény és START számla. Ezek összetartozó fogalmak, és talán sokaknak ismerősek lehetnek. Azok kedvéért, akik még nem hallottak róla, összefoglaljuk a lényeget: néhány éve minden újszülött automatikusan kap egy babakötvény-számlát az államtól, rajta 42.500 forint állami támogatással. A szülő a gyermek 18 éves koráig évről évre kiegészítheti befizetésekkel a számlát, az összeg 10%-áig (legfeljebb évi 6 ezer Ft-ig) állami támogatás (kiegészítés) jár a befizetéshez, ehhez havi 5 ezer forint saját befizetést kell teljesíteni, az e fölötti összegre már nem jár semmilyen többletjuttatás. Komoly hátránya ennek a megtakarítási formának még az, hogy nem szabad felhasználású, csak a gyermek iskoláztatási, oktatási kiadásaira költhetünk ebből az összegből.

 

Digitális zsebpénzosztás

Pár évtizede az ifjúság takarékbélyeggyűjtéssel gyakorolta a beosztást és zsebbe kapta a fagyira, egyebekre valót. Ma már egyre több helyen a zsebpénz is számlára érkezik. Érdekesség, hogy az egyik hazai pénzintézetnél már 3 éves ügyfél nevére lehet számlát nyitni. Sok bank ismerte fel jó érzékkel erre az igényt, így számtalan – kifejezetten a gyermekeket célzó – banki termék közül választhatunk. Van viszont egy rejtett költsége ezeknek a számláknak: mivel a törvény szerint 16 év alatt nem ingyenes a készpénzfelvétel, ezzel a plusz kiadással sajnos számolni kell a lehetőségek közül válogatva. 

 

Nézzünk a messzi távolba!

Se szeri, se száma a különféle közép- és hosszútávú befektetési lehetőségeknek, számlatípusoknak
(gondoljunk itt pl. a TBSZ számlákra) és életbiztosítás jellegű ajánlatoknak. Ezek hivatalosan nem gyerekeknek szólnak, de rájuk vonatkozóan, az ő érdekükben a szülőknek anyagi lehetőségeik függvényében érdemes lehet elgondolkodni valamelyik megoldáson. Az önálló „fészek” kialakítását pedig lakáskassza jellegű számlanyitással tudjuk szülőként segíteni. Gyerekmilliomosok – milliomos gyerekek

Sokan azt gondolják, egy élet megfeszített munkája kell a jóléthez, meggazdagodáshoz. Ez sok esetben így van, de számos péda mutatja, hogy van, aki már egészen fiatalon kitűnik a tömegből. Néhány ispiráló karrier, érdekes történet következik.

 

A szoftverguru

Nick D’ Aloisio – mint szinte minden mai gyerek – imádja az okostelefonokat. Nem állt meg a játékok letöltésénél, 11 éves korára autodidakta módon megtanult programozni, majd kifejlesztett egy nagyon népszerű hírgyűjtő alkalmazást, ebből pedig sokszoros milliomos lestt – fontban.

 

Szép és gazdag – 6 évesen

Isabella Barrett gyerekszépségversenyek résztvevőjeként ismerte meg a pénzt és a csillogást. Az ott szerzett tapasztalatait – édesanyja segítségével egy saját divatmárka kialakításában kamatoztatja, kozmetikumokat és ékszereket forgalmaz.

 

Divattervező

Cecilia Cassini 11 évesen már odáig jutott, hogy saját ruhamárkája van, vevői között még világsztár is akad Miley Cyrus személyében.

 

A nagyi lekvárja tette gazdaggá

Fraser Doherty kicsi korától kezdve sokat sürgölődött nagymamája konyhájában, megtanult tőle lekvárt főzni. Ez annyira megtetszett neki, hogy saját receptúrájú diabetikus lekvárt fejlesztett ki, amely kimondottan népszerű, keresett termék lett.

 

Youtube-milliomos

Sokakat egész fiatalon sztárrá és gazdaggá tett már a legismertebb videomegosztó. Hasonló magyar példa még nincs, de angol nyelvterületen nem egyedi eset a kilenc éves Evans példája, aki saját online műsorával egy év alatt 1,3 millió dollárt keres.

 

Másoknak keres munkát

Barnaby Lashbrooke 17 évesen alapította online munkaközvetítéssel foglalkozó cégét, amelynek eladásából azóta milliomos lett.

 

Világító strandpapucsból is meg lehet gazdagodni

Néha a legbohókásabb ötletek szólnak a legnagyobbat: egy Madison Robinson nevű fiatal lány nyolc éves korában LED lámpás, világító strandpapucsot talált ki, és ötlete annyira népszerű lett, hogy két év alatt az erre alapított vállalkozás segítségével hatvanezer darabot tudott eladni, a lábbelik iránt az érdeklődés azóta is töretlen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr479957218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása