Öngondoskodás

A minimálbér csapdája – vesd be a 3K módszert!

2016. augusztus 15. 09:54 - juicem

Régóta ismert veszély, mégis alig törődik vele valaki. Magyarországon mintegy másfél millió embert érintő „időzített bombáról” van szó. Mit kezdhetünk a helyzettel?

Sokan mondogatják, hogy „mire elérem a nyugdíjkorhatárt, úgysem lesz nyugdíjam”, de ugyanúgy élik tovább az életüket, mint addig, nem foglalkoztatja őket az öngondoskodás gondolata. Az a másfél millió ember viszont, aki olykor valóban (igaz, sokszor csak papíron) a minimálbért viszi haza.... nos ők, tényleg bajban lesznek: mértékadó előrejelzések és számítások szerint 40-45 ezer forintos nyugdíjra számíthatnak majd.

35979747_m.jpg

 

Adott tehát egy helyzet, amit kezelni kell, de havi hetven-egynéhányezer forintból reménytelennek látszik spórolni. Íme egy módszer, ami segíthet kitörni a csapdából. Az egyszerűség kedvéért nevezzük „3K” módszernek.

K, mint körültekintés

El kell dönteni a megtakarítási formát (ha nem értünk hozzá, szakértő tanácsadó segítségével), mert sokféle lehetőség adott a kockázatosabbaktól a kevésbé rizikósabb megoldásokig. Ezekből azért tanácsos egyféle típusú megtakarítási formát kiválasztani, mivel a több lábon állás (szakkifejezéssel diverzifikáció) csak nagyobb tételben kifizetődő, kisebb összegeknél a különböző költségek, jutalékok többet vihetnek, mint amennyi hasznot hoznak.

K, mint kitartás

Ehhez kell a leginkább lelkierő: a máról holnapra élés helyett be kell vállalni a hosszú távú, évekre, évtizedekre menő takarékoskodást. Ahhoz, hogy a motivációnk tartósan fennmaradjon, időről időre érdemes ellenőrizni, hol tartunk. Ehhez hasznos eszköz lehet egy megbízható nyugdíjkalkulátor, amely nem csak a várható nyugdíjat számítja ki, de azt is megmutatja, hogyha kihasználjuk az adott megtakarításhoz kapcsolódó állami ösztönzést, vagyis adójóváírást, mennyi többletjövedelemre tehetünk szert.

K, mint kis összeg

Minimálbéresként persze minden kiadást megérez az ember, mégis megfontolandó havi tíz-tizenötezer forintot félretenni. Számtalan olyan megtakarítási program létezik, amelyben már ilyen összeg is megforgatható, valóban igaz az ismert mondás, hogy sok kicsi sokra megy.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr4710411202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása