Öngondoskodás

Beosztó, gyűjtögető vagy pénznyelő – melyik vagy Te?

2016. augusztus 19. 14:17 - juicem

Az emberi személyiségtípusokat sokan és sokféleképp elemezték és csoportosították idáig, általában pszichológiai szempontok alapján. Egy nemrég befejeződött érdekes magyar kutatás szerint azonban pénzügyi gondolkodásuk, a pénzhez való hozzáállásuk alapján is jól megkülönböztethetőek egymástól az emberek.

38005270_m.jpg

A Pénziránytű Alapítvány 2015 nyarán tette közzé újszerű, Magyarországon korábban nem használt online pénzügyi személyiség tesztjét, amely hamar népszerű lett, néhány hónap alatt több mint háromezren töltötték ki azért, hogy jobban megismerjék a saját pénzügyi viselkedésük mozgatórugóit, felfedezzék erősségüket, könnyebben azonosíthassák esetleges gyengeségeiket. 

A kutatás hat úgynevezett személyiségdimenziót elemzett, úgy mint pénzügyi tervezés, takarékosság, szorgalom, mértéktartás, pénzügyi tudatosság, árérzékenység.

Az egyes dimenziók tekintetében elért pontszámokból és azok összességéből pedig egy részletes pénzügyi személyiségprofil rajzolódott ki, amely segítségével a teszt kitöltői (akiknek a rendszer minden esetben anonim, személyre szabott visszajelzést adott) és az elemzők egyaránt választ kaphattak sok izgalmas kérdésre: miért vannak emberek, akiknek mindig „kifolyik a pénz” a kezéből, és hogyan gondolkoznak azok, akik kis pénzből is rendszeresen képesek beosztani, egyensúlyban maradni?

Az ilyen, és hasonló kérdések azért is fontosak, mivel a kutatás egyértelműen bebizonyította: léteznek olyan tulajdonságok, személyiségvonások, amelyek „edzésével”, erősítésével az egyén jobban kézben tudja tartani pénzügyeit.

Kiderült ugyanis, hogy a „tervezőként” azonosított csoport tagjai (ők azok akik rendszerint egy előre megírt, megtervezett listával járnak vásárolni) és azok, akik rendszeretők, a „rend értéket teremt” hozzáállással élnek (aki ilyen, az pontosan számon tartja a kiadásait, és azt, hogy mikor, mennyi pénz áll a rendelkezésére) olyan szintű pénzügyi tudatossággal rendelkeznek, amely előbbre viszi őket az árérzékenyeknél, a gyűjtögetőknél (ők kihasználják, és szeretik az akciókat, leárazásokat) a beosztóknál (ők jellemzően kispénzűek, akiknek sokszor akad gondjuk a pénz beosztásával, de igyekeznek a felszínen maradni).

Van viszont egy csoport, amelybe – sajnos – viszonylag sok ember tartozik, és minél inkább érdemes elkerülni, meghaladni: ne legyünk pénznyelők! Mindannyian ismerünk embereket, akik a mának élnek, azt veszik meg, ami megtetszik nekik, sőt, a vásárlás élményéért vásárolnak. Az ő esetükben a mértéktartás, és a pénzügyi tudatosság dimenziója olyan alacsony szintet ér el, hogy ez sokszor a napi megélhetésüket veszélyezteti.  

Vajon melyik csoport lehet Rád jellemző? Ha szeretnéd megtudni, itt kitöltheted a tesztet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr6410428474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása