Öngondoskodás

Adó 1+1%: ne az államnak add!

2017. május 15. 16:46 - blomqvist

Az öngondoskodás mellett most itt az ideje, hogy másokról is gondoskodjunk. Május 22-én zárul le az SZJA-bevallás időszaka, és ezúttal is rendelkezhetsz az adód 1+1 százalékáról, amit közhasznú civil szervezeteknek és bejegyzett egyházaknak ajánlhatsz fel. Tavaly 4 milliárd forintnyi SZJA 1%-ról nem rendelkeztek az adófizető magánszemélyek, így ez az összeg az államnál maradt. Sok kicsi valóban sokra megy, ezért kár lenne veszni hagyni.

shutterstock_391493374.jpg

Ügyfélkapus felhasználóknak a NAV idén már automatikusan elkészítette az adóbevallást, de az adód egy (pontosabban kettő) százalékáról te nyilatkozhatsz. Ha nem élsz a lehetőséggel, akkor az az 1% ugyanoda megy, ahova a többi adód is, vagyis bekerül az állami költségvetésbe. Viszont dönthetsz úgy is, hogy inkább közhasznú civil szervezetet támogatsz (egyesület, alapítvány vagy közalapítvány), és akkor biztosan tudod, hogy jótékony célra költötték el az adódat.

Idén 28 353 civil kedvezményezett közül választhatsz (ezek listáját itt találod). A legnagyobb összeget tavaly gyermekkórházak, daganatos betegségben szenvedő gyermekek és állatmenhelyek kapták, de természetesen oktatási intézmények és kulturális egyesületek is részesültek támogatásban.

Ez volt tavaly a 10 leginkább támogatott civil szervezet:

ado_egy_szazalek_civil_top10_2016_1.PNG

A kiutalt összegekből is látszik, hogy az adó egy százalékából sok-sok millió forint is összegyűlhet, tehát igenis van jelentősége ezeknek az aprónak tűnő felajánlásoknak.

A civil szervezeteknek járó SZJA 1% mellett még egy százalékról rendelkezhetsz, amit valamilyen, Magyarországon bejegyzett egyház javára ajánlhatsz fel (ezeknek a listáját itt találod).

Tavaly ez a tíz egyház kapta a legtöbb felajánlást:

ado_egy_szazalek_egyhazak_top10_2016.PNG

Mivel jóval kevesebb bejegyzett egyház van, mint civil szervezet, így még az utolsó, 31. helyen álló egyház is több mint másfél millió forintot gyűjthetett össze az adófizetők felajánlásaiból. Megint csak az látszik, hogy egy százalék is sokat számít.

Hogyan rendelkezhetsz az adód 1+1%-áról?

Ügyfélkapus regisztráció esetén az e-SZJA felületen, elektronikus úton is tudsz nyilatkozni az SZJA-d felajánlásáról. Más esetben postai úton, a 16EGYSZA jelű nyomtatvány kitöltésével tudsz nyilatkozni, amit a NAV (lakhelyhez tartozó) címére kell feladnod.

Nem árt tudnod a támogatni kívánt civil szervezet („kedvezményezett”) adószámát, de ezt általában megtalálod a szervezet weblapján. Egyházak esetében technikai számot alkalmaznak az azonosításra, ezeknek a listáját itt találod.

Ne hagyd elveszni!

Ha esetleg máskor nem is szoktál, legalább ilyenkor érdemes adakozni. Mint láthattad, csak egy-egy százalékról van szó, mégis kiemelten fontos ügyeket tudsz vele támogatni. Olyan nemes célokat, amikre enélkül nem jut elég támogatás. És mindez neked semmibe nem kerül, csak néhány kattintásba.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr8512506977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása