Öngondoskodás

Ezt üzenik a nyugdíj reklámok

2016. október 12. 16:36 - meronn

A reklám célja - akárhogy is szépítjük - a manipuláció. A manipulációt persze nem kell egyből patával és ördögszarvakkal elképzelni. Sokszor olyan dolgokra ösztönöz egy-egy reklám, amitől valóban jobb vagy teljesebb lehet az életed.

tv_nyugdij_reklam_ongondoskodas.jpg

Gondolj csak arra, hogy az adód 1%-a is elveszhetne, ha nem tájékoztatna senki, hogy akár fel is ajánlhatod a különböző segítő szervezeteknek. A nyugdíj előtakarékosság is egy olyan lehetőség, amitől jobbak lehetnek a munka utáni évek. Számos bank és biztosító küzd a kegyeidért, az OTP például nemrég mutatta be új tv-reklámjait.

Biztosan te is emlékszel Gundi (becsületes nevén Gundel Takács Gábor) megnyerő mosolyára a Posta Biztosító reklámjaimból és a rengeteg plakátról, ahol nemcsak életnagyságban, hanem 2 négyzetmétert kitöltő arccal hirdette a Postát. Az ilyen típusú reklámok egyértelműen azt szeretnék elérni, hogy a felkért híresség (Gundi) népszerűsége odavonzza az érdeklődőket a hirdetőhöz (Posta Biztosító). Nem rossz stratégia olyan hírességet választani, aki intelligens, szerethető figuraként él a köztudatban, pláne ha a szpot elején egy kis érzelmi hatáskeltés kedvéért a saját értékrendjéről beszél, hogy aztán a gondolatot továbbfűzve mutasson rá a reklámozott termékre.

Természetesen nem kell minden nyugdíjbiztosítós reklámba tévésztár. Az UNIQA tavaszi reklámja pozitív jövőképet fest fitt nyugdíjasokkal. Ez a szpot nem azt mondja, hogy "a mi termékünk a legjobb", hanem azt: "higgy abban, hogy előtted az élet". Ha leegyszerűsítjük, arról van szó, hogy nemcsak a nyugdíjig tart a világ, utána is sok teendője, álma, célja lehet az embernek. Az UNIQA reklámja tehát egy kellemes vízióval próbálja a megtakarítások irányába terelni az embereket.

Idén ősszel az OTP robbantott nagyot nyugdíjas reklám témában. Nincs a szpotokban sem celeb, sem idilli ábrázolás. Ezek a reklámok azt a kérdést teszik fel, mi lenne, ha örökké dolgoznánk. Pontosabban kijelenti, hogy "nem dolgozhatsz örökké". A fiatalabb korosztály hajlamos nem gondolni arra, lesz-e egyáltalán bármiféle állami nyugdíj, mire ők hatvanasak lesznek. És lehet, hogy most még te is elbírod az ütvefúrót vagy remekül zsonglőrködsz a bárpult mögött, de menne ugyanez 70-80-90 évesen?

 

Még mindig nem hiszel a reklámoknak? Nem vagy egyedül, de érdemes kiszámolnod, nagyjából mennyi nyugdíjat kapnál a jelenlegi fizetésed után. Ha elrettentett az eredmény, a következő lépés az, hogy kitaláld, hogyan biztosíthatod öregkorod nyugalmát. Nem mindegyik előtakarékossági forma rendelkezik mókás tv-reklámokkal, de mind azt a célt szolgálja, hogy majd nyugdíjas korodban az ütvefúrós helyett a kék melegítős bácsira hasonlíts inkább.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5011799477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása