Öngondoskodás

Amit nem lehet elég korán elkezdeni

2016. szeptember 02. 10:39 - juicem

A pénzügyi tudatosságra nevelés – sok egyéb más mellett – bizony egy ilyen dolog. Az sokak számára egyértelműnek látszik, hogy minél előbb érdemes elkezdeni a gyerekeknél. De hogyan fogjunk hozzá?

Van egy mindenki által ismert, és szinte minden szülő számára sok fejtörést okozó „eszköz” erre a célra: a zsebpénz. Könyvek garmadája foglalkozik a „mikortól, mennyit, hogyan” kérdéssel, de arra általában kevesebb figyelem jut, hogy a zsebpénz egy személyiségfejlesztő eszköz lehet a gyermek számára. Lássuk, hogyan!

39303401_m.jpg

Rendszerességre szoktat: a gyerekek időfogalma csak lassan, évek alatt alakul ki. Ezért ha kap zsebpénzt, azt kisebb korban mindig rövidebb időközönként érdemes adni (pl. hetente, majd kéthetente, kamaszkorban akár havonta), így könnyen megtanulja, hogy ez olyasmi, amire adott időközönként biztosan számítani lehet.

Fokozatosságra tanít: a gyermek életkorának előrehaladtával a kezdeti jelképes, néhány száz forintnyi összeget apránként érdemes emelni néhány ezer forintra egy adott hónapban. A maximális javasolt összegről igencsak megoszlanak a vélemények, de ezt egyébként is lehetetlen általános érvénnyel meghatározni: minden család anyagi lehetősége, és pénzügyi szokásai más-más határokat jelöl ki ebben a kérdésben.

Ráébreszt a munka fontosságára: a felnőttek már tudják, hogy a pénz „nem a fán terem”, meg kell érte dolgozni. Ez egy gyerek számára viszont egyáltalán nem egyértelmű. Ha a zsebpénzét nem „csak úgy” kapja, hanem módja van érte – a maga szintjén – tenni valamit, sokkal jobban megbecsüli majd, jobban megérti a pénz értékét.

Takarékosságra nevel: az időről időre kapott zsebpénzből rávezethető a gyermek, hogy ha egy részét félreteszi, kellő kitartással valami nagyobb értékű dolgot is megvehet magának. Ehhez komoly elhatározás szükséges, dicsérjük is meg őt mindig, amikor kitűzött maga elé egy célt, és a takarékosságának köszönhetően meg is tudta azt valósítani.

Tervezni tanít: amikor a gyerek megkapja a szokásos összeget, érdemes tőle megkérdezni, mit tervez vele, mire szeretné költeni? Azáltal, hogy válaszol a kérdésre, elősegíthetjük, hogy egyre tudatosabb legyen a hozzáállása a saját pénzügyeihez. A mai világban kevés hasznosabb dolgot taníthatunk meg, mint ezt a készséget.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr611670794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása