Öngondoskodás

Akik mellett eltörpül a Wall Street farkasa

2015. március 20. 14:04 - ongondi

A Quaestor és Buda-Cash nevével fémjelzett brókerbotrány kapcsán  mindenkinek eszébe jut Jordan Belfort, vagyis a Wall Street farkasa, de ő is elbújhat az említett 2 cég mellett, ez derül ki a Bankmonitor által elvégzett számításból.

wallstreet.jpg

A Stratton Oakmond volt Jordan Belfort brókercége, amely szintén megvezette, mondhatni átverte az ügyfeleit. Az ő technikájuk az volt, hogy értéktelen részvényeket vettek, majd különböző pozitív hírekkel felverték a részvények árfolyamait, és ezt adták el az ügyfeleiknek. Ezzel a technikával sikerült is nagyjából 200 millió dollárt elcsalni, ami a mai árfolyamon (284,21) 56 milliárd 842 millió forintot.

Történet ismert, Belfort 22 hónap börtönbüntetést kapott, és a 200 millió dolláros kárból 110 millió dollár megfizetésére kötelezte őt a bíróság.

Amikor mi magyarok lepipáljuk Amerikát

Nem éppen ebben a témában kéne versenyezni a világ egyik nagyhatalmával, de azért sikerül még az amerikainál is nagyobb brókerbotrányt kreálni. A Buda-Cash Brókerház esetében nagyjából 100 milliárd forintos csalásról beszélhetünk, míg a Quaestor cég alsóhangon 150 milliárd forint értékben dobott fiktív kötvényeket a piacra. A számokból egyértelműen kiderül, hogy a két magyar versenyző egyenként is simán lenyomja a Stratton Oakmond-ot, együtt pedig majdnem mintegy ötször akkora értékű a csalás. Számszerűen 250 milliárd forint kontra 57 milliárd forint.

A csalás utáni élet

Egyes hírek szerint Jordan Belfort nagyjából 1,2 millió dollárt keresett azzal, hogy nyilvánosságra hozta a történetét könyv, és film formájában. A film maga világsiker lett, így most érdeklődve várhatjuk a fejleményeket, hogy úgymond ki viszi el a magyar balhét? Illetve lesz-e annyi üzleti érzéke, hogy filmvásznon is megtekinthető legyen a Magyar Wall Street farkasa.

Továbbra is csak azt tudom javasolni, hogy ne higgyünk el mindent, amit mondanak. Tájékozódjunk, vizsgálódjunk, hiszen a pénzpiac világában nincsenek csodák. Korábbi posztunkban már írtunk arról, hogy hogyan működik a pénzügyi világ.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr227286419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása