Öngondoskodás

Idén 185 milliárd megy el korengedményes nyugdíjra

2015. április 03. 11:11 - ongondi

Idén nagyjából 185 milliárd forintba fog kerülni, hogy a nők 40 év után nyugdíjba vonulhatnak. Senkitől nem sajnálom az állami nyugdíjat, de ez a tény is csak felgyorsítja a folyamatot, hogy minimális állami nyugdíjunk lesz, és a továbbiakról magunknak kell gondoskodni.nyugdij_huffpost_com_2014.jpg

A nők és a kedvezményes nyugdíj

2011 óta tudnak korengedményes nyugdíjba menni a hölgyek, sőt 2015-ben már csak ez az egy lehetőség van a korengedményes nyugdíjra. Jelenleg ott tartunk, hogy 129.605 olyan hölgyről tudunk, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt, de már állami nyugellátásban részesülnek. 2011-ben még csak 26 milliárd nyugdíjat folyósítottak számukra, egy évre rá már ez az összeg 105 milliárd forintot emésztett fel. És így növekedett az összeg előbb 135,7 milliárd forintra, majd tavaly 164 milliárdra.
Megnyugtatásképpen azt mondják, hogy 2015-ben elegendő lesz 185 milliárd erre a célra. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor 2020-ra nagyjából 280-300 milliárd forint lesz a kifizetés csak a korengedményes nyugdíjas hölgyek részére.

Miért van halálra ítélve a nyugdíjrendszer?

Az 1880-as években nem arra találták ki, hogy nyugdíjat biztosítson, hanem arra, hogy legyen miből fedezni a harcászati fejlesztéseket. Ez egy klasszikus ún. felosztó-kirovó rendszer, vagyis az állam beszedi a nyugdíjjárulékot, amiből kifizeti a mostani nyugdíjasokat. Csak addig tud életképes maradni, amíg több a bevétel, mint a kiadás. Most ott tartunk, hogy a kiadás oldalon több mint 2 millió nyugdíjas él Magyarországon, átlag 110 ezer forint nyugdíjjal, a bevétel oldalon pedig 4 millió dolgozó átlag bruttó 237 ezer forintos bérének a 10%-a szerepel, ez a nyugdíjjárulék. Látható, hogy már most is veszteséges a történet, és ez egyre rosszabb lesz, hiszen öregedik a társadalom, és nemsokára még több nyugdíjast kell még kevesebb embernek eltartania.

Mit jelent mindez?

A jelenlegi nyugdíjrendszer visszafordíthatatlanul rohan a végzete felé. Nincsen azzal semmi baj, ha valaki él a korengedményes nyugdíj lehetőségével, de érdemes továbbgondolni a történetet. Aki 40 munkával töltött év után nyugdíjba vonul, az legjobb esetben 7 évvel a nyugdíjkorhatár (jelenleg 65. életév) előtt teszi. Ez azt jelenti, hogy 7 évig az államkasszát nem a bevételoldalról segítette, hanem a kiadásokat növelte.
2020 körül vonulnak nyugdíjba a Ratkó Anna nevével fémjelzett korszak gyermekei, akik arányaiban nagy sokan élnek köztünk. Ez a kettő tény együtt olyan nagy nyugdíjkifizetést igényel majd az államtól, amit nem tudom, hogyan fog majd kigazdálkodni.

Nem kell sokat várni, mindössze 5 évet és óriási változások lesznek a nyugdíj témakörben. Finoman fogalmazva már a jelenlegi nyugdíjak sem kielégítőek, ide kattintva bárki megnézheti ezt számszerűsítve is, nemsokára drasztikus változás elé nézünk. Természetesen nem pozitív irányban. Nincs mese, el kell fogadni, hogy a nyugdíjakkal kapcsolatban is életbe lép a „Segíts magadon, az Isten is megsegít” mondás, az öngondoskodás útjára kell lépni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr537334500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása