Öngondoskodás

Ne nyomorogj úgy, mint a sztárok!

2015. június 04. 10:13 - ongondi

Mi köti össze Som Lajost, Medveczky Ilonát, Korda Györgyöt, Nagy Ferót, és Vikidál Gyulát? Két dolog: kivétel nélkül az elmúlt évtizedek legnagyobb sztárjai közé tartoztak / tartoznak – s kivétel nélkül nevetséges nyugdíjból kénytelenek boldogulni. Pedig nem feltétlenül kellene így lennie! 

medveczky.jpg

Amikor az ember a csúcson van (és ebből a szempontból mindegy, hogy országosan ismert sztár, vagy csak egy, a bevételeiből normálisan megélő ember), nem feltétlenül foglalkozik azzal, hogy lesznek majd nehezebb idők is. Például amikor nyugdíjba megy.

Nem foglalkozott ezzel Medveczky Ilona (67 800 forint ma a nyugdíja), Som Lajos (70 ezer forint), Aradszky László (48 ezer forint), Korda György (28 ezer forint), Vikidál Gyula (44 ezer forint), vagy éppen Nagy Feró (30 ezer sem), más kérdés, hogy azért akad közöttük olyan, akinek nem kell attól tartania, hogy nagyon megszorul, de azért elgondolkodtató összegekről van szó.

A helyzet ugyanis az, hogy hiába a nagy bevételek, a jó gázsik, vagy (saját vállalkozás esetén) a nagy nyereség, ha azt nem (vagy nem jól) fektetjük be, akkor aktív éveink után, amikor már a megérdemelt pihenésre lenne inkább szükségünk, könnyen nehéz helyzetben találhatjuk magunkat, vagy éppen akkor is dolgozni kényszerülünk, amikor ezt már egyetlen porcikánk sem kívánja.

A ma már nyugdíjas korú színészek, előadóművészek, zenészek között néhányan pár évtizede hatalmas sztárok voltak, és akkor aligha gondolták, hogy könnyen filléres gondjaik lehetnek. Vannak egészen rémisztő történetek is, például Paudits Béláé, aki sajnos nagyon nehéz körülmények között él, de Som Lajos is csak édesanyja segítségével tudott beköltözni az egyik Dózsa György úti idősek otthonába.

Nyilván senki sem szeretne így járni, szerencsére nem is kell, akkor sem, ha hivatalosan alacsony a fizetésünk. Ha már a sztárvilágnál tartunk, ott van például Majka, aki már 35 évesen gondol a nyugdíjas éveire és előtakarékoskodik. Ő úgy tervezi, hogy családjával majd a kellemes klímájú amerikai San Diegóban vagy Las Vegasban piheni ki a sztárság fáradalmait.

Neki nyilván könnyű, mondhatnánk, hiszen szép pénzeket keres, ám már egy átlagos fizetésből is érdemes időben elkezdeni az öngondoskodást, hogy ne legyünk másokra rászorulva és élvezhessük a nyugdíjas éveinket.
Érdemes tehát pár percet rászánni, és számolni egy kicsit. Sok múlhat rajta!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr737498478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása