Öngondoskodás

Nálatok mennyi pénzt kap a gyerek?

2016. november 03. 14:05 - meronn

Vajon mire költ egy 6 éves? És a kisebbek? A REGIO JÁTÉK Kft. felméréséből és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. kutatásából kiderült, hogy még a 6 éven aluliak is kapnak pár száz forintnyi zsebpénzt havonta.

tumblr_mw87ofgfhw1sfie3io1_1280.jpg

6 éves kor alatt talán még nem nagyon költ az ember, 7 és 14 között azért a sulibüfében el lehet tapsolni valamennyit, 15 éven felül pedig már elég nagy a gyerek ahhoz, hogy mondjuk ne otthonról vigyen tízórait, hanem iskolába menet szerezzen be valamit a legközelebbi kisboltban.

A felmérés szerint a kisgyerekeknek először 2-4 éves korukban beszélnek a szüleik a pénzről. 10-ből 6 családban apa és anya közösen birkóznak meg a feladattal, ami nem is lehet olyan könnyű, hisz csemetéjük még számolni sem nagyon tud. Ennek ellenére a 3-10 éves korosztályban a gyermekek 20%-ának van saját bankszámlája, amihez természetesen még nem férnek hozzá, a 15-18 év közöttiek fele viszont már rendelkezhet a számlán pihenő összeg felett.

Hogyan jutnak pénzhez a gyerekek?

A kutatásban résztvevő családok fele tanulmányi eredményhez köti a gyerek juttatásait, harmaduk pedig a jó magatartáshoz, házimunkához vagy másféle otthoni segítségnyújtáshoz. A pozitív megerősítés persze fontos, és jutalomfalatokkal mégsem tömhetjük a gyereket. A 11 éven felüliek 84%-a kap zsebpénzt. Aki nem tízórai vagy ebéd vásárlási céllal kapja meg, egészen könnyen összespórolhatja a pénzt a legújabb, trendi játékra, az idősebbek pedig a hétvégi programra.

Mennyit kapnak?

A 6 éven aluliak maximum 500 forint zsebpénzt kapnak havonta, bár ez nekik egyelőre leginkább csak játékpénz, amit bedobálhatnak a perselybe. A 7-14 évesek már 500-1000 forintot, amit ők még szintén nem feltétlen költenek el. A 15 év felettiek havi 2000-5000 forint költőpénzt kapnak a szülőktől, ám ezt nyilván nagyban befolyásolja az, hogy a gyerek menzás-e, ráér-e reggel az anyukája tízórait csomagolni, hogy ugyanabban a városban tanul-e, mint ahol lakik, és még sorolhatnám.

Mindenesetre egy tinédzser zsebpénze - a statisztikák szerint - évi 60.000 forintba kerül a családnak, ez az összeg pedig természetesen beszorzandó a gyermekek számával. A felelős pénzügyi nevelésnek viszont elengedhetetlen része az, hogy a gyermek a gyakorlatban is megismerkedjen a pénz értékével, hogy aztán idősebb korában ne essen nagy pénzügyi hibákba a tapasztalatlansága miatt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr1311927441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása