Öngondoskodás

Csak 32 és fél évet dolgozik az átlag magyar

2016. november 30. 13:17 - meronn

Magyarországon a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak. Nemrég az egyik ellenzéki párt azt is felvetette, hogy vonatkozhatna ez az engedmény a férfiakra is. De dolgoznak a magyarok egyáltalán (bejelentve) annyit? Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az átlag magyar dolgozó nem.

Sokszor hallani azt a mondatot, hogy "végigdolgoztam az életemet". Az Eurostat 2015-öt összegző adatai szerint viszont igen rövidke lenne az a bizonyos végigdolgozott élet, ha valóban így lenne. A magyarok átlagosan 32,6 évet töltenek munkával. Ennek tükrében viszont valószínűleg nem túl sokan élhetnek a 40 év után járó kedvezményes nyugdíjbavonulás lehetőségével.

portfolio_munkaval_eltoltott_evek_ongondoskodas_blog.png

Magyarország a maga 32,6-os átlagával az EU-stól is messze elmarad. Az Európai Unió jelenlegi 28 tagállamának átlaga 35,4, vagyis kb. 3 évvel több a miénknél. A legtöbbet a svédek (41,2), hollandok (39,9) és a dánok (39,2) dolgoznak, a legkevesebbet pedig az olaszok (30,7), bolgárok (32,1) és görögök (32,3). A lista élén álló svédek tehát nagyjából 10-zel több évet töltenek munkával az utolsó helyezett bolgároknál.

Az északi országokról az emberek általában a jólétre és a kiegyensúlyozott, lassabb tempójú életre asszociálnak (na jó, páran a metálra is), és most azt is láthatjuk, hogy a svédek meg is dolgoznak a kényelemért. A déli országokban, ahol több a napsütéses órák száma, melegebb van, és az emberek szeretnek sziesztázni, csupán 31-32 évig húzzák az igát. Mi a területi elhelyezkedésünket tekintve valahol a kettő között vagyunk, az átlagosan ledolgozott évek száma mégis inkább a déliekéhez hasonlít.

Hogy lehet, hogy csak 32 és fél évet dolgozunk átlagosan?

Természetesen nem mindegy, hogy bejelentett vagy fekete munkáról van szó. Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki félig vagy teljesen feketén (azaz bejelentés nélkül) dolgozik. Ennek viszont az a hatalmas hátránya, hogy a fekete munkával töltött évekkel nem számolnak a nyugdíjba vonulási kor meghatározásánál, és a feketén szerzett pénzt sem kalkulálják bele a nyugdíj összegébe.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az egyre hosszabb ideig tartó tanulmányok miatt a fiatalok később állnak munkába, mint mondjuk 50-60 évvel ezelőtt, ezért ha egy diák 25 éves korában fejezi be az egyetemet, a 40 év munkaviszonya addigra gyűlik össze, mire egyébként is nyugdíjba mehetne (a jelenlegi 65-ös nyugdíjkorhatárhoz igazodva). Ha egyáltalán lesz még nyugdíj.

A magyar nyugdíjrendszer 20 éven belül gyökeresen meg fog változni, ezért a példában szereplő 25 évesnek már nem is nagyon kellene állami nyugdíjra számítani az a ledolgozott 32,5-40 év után. Hogy a fiatalok 40 év múlva ne legyenek ott, ahol a part szakad, mindenképp előre kell tervezniük. Ha a húszas éveidet taposod, és már beláttad, hogy valamiből élned kell idős korodban is, olvasd az Öngondoskodás blogot, és nézz utána a nyugdíj előtakarékosságoknak!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr8912011224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása