Öngondoskodás

A biztonságos befektetés 5 szabálya a brókerbotrány után

2015. június 02. 10:35 - ongondi

Pár héttel a brókerbotrány után érdemes végiggondolni tiszta fejjel, hogy hová is tegyük a pénzünket.  Első pillanatban érthető, ha otthon, a párna alatt tartanád, de ha csak egy kicsit jobban belegondolsz, rájössz, hogy nem ez a megoldás. investment.jpg

A megbízható szolgáltató a legfontosabb

Bármennyire evidensnek tűnik, de a legfontosabb mind közül, hogy egy olyan pénzügyi szolgáltatóval szerződjünk le, aki mögött megfelelő tőke áll, stabil cég, és egyértelmű a tulajdonosi szerkezet. Vannak új, valószínűleg sikerre ítélt cégek, de jelenleg befektetőként fontosabb, hogy régóta a piacon működjön a választott cég. Ezeknek a feltételeknek pedig egyszerre kell teljesülnie, ez nagyon fontos.

Egy példával élve, a Quaestor cégcsoport kötvényeket kibocsátó cége a Quaestor Financial Hrurira Kft. stabilnak tűnt, rég óta tevékenykedett, de aki megnézte a cég tőkehátterét láthatta, hogy nagy kevés fedezet volt ekkora értékpapír forgalomhoz, ekkora kötelezettségvállaláshoz.

A biztos megélhetési pénz feletti összeget fektessük be

Amennyiben megtaláltuk a megfelelő szolgáltatót, következő lépésként meg kell határoznunk, hogy mekkora összeget fektetünk be. Ideális esetben a rendszeres kiadásainkon, megtakarításainkon, és a felhalmozott vésztartalékon felül összeg az, amelyet érdemes köznyelven szólva megforgatni. Fontos itt megjegyezni, hogy a vésztartalékunkat (melynek nagysága a 2-3 havi keresetünk), ne befektetési alapokba, vagy értékpapírokba tegyük, hanem a bankszámlánkon tartsuk. Így bármikor hozzáférhetünk veszteség nélkül, és nem kell egyből megtörni a megtakarításainkat, befektetésünket.

Most hogy megtaláltuk a megfelelő helyet a befektetésre, és kitaláltuk a pontos befektetési összeget, rátérhetünk arra, hogyan érdemes befektetni.

Az idő is csökkenti a kockázatot

A mostani befektetői morál szerint a legfontosabb jelszó a biztonság. 3 gyakorlati tipp is van arra, hogyan lehet a befektetésünk kockázatát csökkenteni. Az első ezek közül a hosszabb futamidő. Lehetőség szerint ne 1-2 hónapra tervezzünk, hanem 1 vagy több évre. A befektetési piac, ahogy a világon minden az egyensúlyra törekszik, így a nagy árfolyam esések után előbb-utóbb jön az emelkedés, amire nagyon jó példa az utóbbi pénzügyi válság. Ha rövid időre tudjuk csak nélkülözni a befektetésre szánt pénzt, akkor inkább válasszunk egy alacsonyabb kamatozású lekötött betétet. 6 hónaptól pedig már nyugodtan válasszunk alacsonyabb kockázatú értékpapírokat, lehetőleg több fajtát.

Ne egy lóra tegyük fel mindenünket

Hogy miért több fajtát? Szaknyelven portfólió diverzifikációnak nevezik, amikor a befektetés kockázatát úgy csökkentjük, hogy nem egy értékpapírba fektetjük az összes pénzünket, hanem 3-4 különbözőbe. Ha logikusan gondolkozunk teljesen egyértelmű, hogy ha egy eszközbe fektetünk, akkor meg van az esélye, hogy esetlegesen veszteséges lesz. Amennyiben például 4 különböző értékpapírt választunk sokkal kisebb az esélye, hogy mind a 4 veszteséget termeljen számunkra. Végül, de nem utolsó sorban van még egy jó módszer a kockázat porlasztásra.

A portfólió 20%-a legyen magasabb kockázatú a magasabb hozamért

Ahogy korábban is írtam nincs ingyen ebéd, azaz magas hozamot csak magasabb kockázat mellett tudunk realizálni. Természetesen törekedjünk a magas hozamok elérésére ésszerű kereteken belül, vagyis a befektetett pénzünk nagyjából 20%-át tegyük kockázatosabb értékpapírokba. Ilyen lehet egy részvény alap, vagy egy abszolút hozam alap, esetleg egy kockázatosabb vállalati kötvény. Ebben a 80%-20%-os felosztásban ugyanis meg van a kellő stabilitás (80%), és a magasabb hozam esélye is (20%).

A biztonságos befektetés továbbra is létezik

Ahogy a bevezetőben is írtam érthető a pánikhangulat, de ezen túl kell lépni, és megfontoltan haladni tovább. Összegezve az 5 szabályt, jó helyen, megfelelő összeget kell befektetni, méghozzá úgy hogy minél hosszabb távban gondolkodva, több értékpapírba fektetünk, aminek nagyjából a 20%-a kerül kockázatosabb eszközökbe. Ha ezt az 5 szabályt betartjuk, akkor nem érhet minket a mostanihoz hasonló kellemetlen meglepetés.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr687280703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása