Öngondoskodás

Hogyan áll a 2015-ös görög dráma?

2015. július 15. 15:43 - ongondi

Adódik a kérdés, hogy miért foglalkozunk olyan sokat a görögökkel, és a görög állam helyzetével, amire egyszerű a válasz. Nem kell messzire mennünk vissza az időben, amikor is az amerikai ingatlanlufi miatt az egész világ pénzügyi válságba sodródott. Görögország helyzete akár ekkora hatással is lehet Európára, sőt.

cipras23012015.jpg

Miért fontos a megegyezés?

Mind Európa, mind Görögország egyaránt érdeke, hogy sikerüljön megtalálni a közös nevezőt. A görögök részéről teljesen egyértelmű, hiszen nagy szükségük van a pénzre, hiszen rengeteg hírt lehetett hallani arról, hogy zárva tartanak a bankok, mert elfogyott a pénz, illetve még ha ki is nyit, akkor is maximum 60 eurót lehet felvenni. Európa pedig igyekszik benntartani a görögöket, hiszen egyrészt nagyon sok pénzzel tartoznak a görögök, amiről nem szívesen mondanának le, másfelől pedig egy láncreakciót is elindíthat a Grexit, néven ismerőssé váló görög kilépés. Nagy a veszélyes ugyanis, hogy a nem sokkal jobb helyzetben lévő országok Spanyolország, Portugália követik a példájukat, így az Európai Unió komoly veszélybe is kerülhet, a közös fizetőeszközről (euro) már nem is beszélve.

Út a megegyezésig

Az egész probléma onnan indult ki, hogy a görögök nem tudták visszafizetni a hiteltartozásuk aktuális törlesztőjét a nemzetközi hitelezőiknek. Kaptak 2 mentőcsomagot is, de sajnos ez sem volt elég az üdvösséghez. Ez több okból adódik, de elég, ha csak a földtől elrugaszkodott fizetéseket, és szociális hálót említjük, mint például bónusz pénzt kapott, aki időben beért a munkahelyére. Anélkül, hogy túlságosan elmerülnénk a részletekben egy nagyon hosszú egyeztetés folyamat kezdődött, amelynek tegnap (talán) sikerült pontot tenni a végére. Állítólag a német kancellár Angela Merkel, és a görög miniszterelnök Alekszisz Ciprasz már majdnem elhagyta a tárgyalót, de Donald Tusk az Európai Tanács elnöke szó szerint a testével akadályozta meg. Odaállt az ajtóba, és közölte, hogy addig senki nem távozik, amíg meg nem születik az egyezség.

A megegyezés feltételei

Elvileg mindenki örülhet, hiszen végül is egymás kezébe csaptak a felek, Görögország EU tagország marad, így ez nem rendíti meg a térség gazdaságát, nem gyengíti az eurót, és még lehetne sorolni, de sajnos nem ennyire egyszerű a történet. A görögöknek ugyanis rendkívül szigorú reformnak nevezett megszorításokat kell végrehajtania, egy 3. mentőcsomagért cserébe:

  • a nyugdíjkorhatár felemelése
  • az adóalap kiszélesítése
  • a forgalmi adózás egyszerűsítése
  • az energiahálózat privatizálása
  • kötelező vasárnapi nyitva tartás
  • uniós bankszanálási irányelvek teljes körű átvétele

Ha ezeket a pontokat maradéktalanul elfogadja a görög parlament, akkor beszélhetünk valódi megegyezésről. A görögök pedig tárgyalhatnak egy 3 éves 80 milliárd eurós áthidaló támogatásról.

A hogyan továbbról egyelőre korai lenne beszélni, hiszen a jelenlegi kormány a megszorításellenes politikával jutott hatalomra, ezek után, még ha el is fogadja a görög parlament a feltételeket, kérdéses mit szólnak hozzá az emberek. Várhatóan tehát még hosszabbra nyúlik a görög dráma, és ember legyen a talpán, aki látja hogyan lesz vége.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr937627130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása