Öngondoskodás

Nyugdíj és átlagfizetés: mekkorát bukunk?

2015. november 13. 14:53 - ongondi

Ez az a kérdés, amit mindenki feltesz magának, amikor nekiáll számolgatni. A helyzet az, hogy ebben az összevetésben Magyarország nem áll rosszul, bár az arányok még így is elgondolkoztatóak – és akkor még visszafogottan fogalmaztunk.

idosek.jpg

Ebben a posztban nem arról lesz szó, hogy fizetésünk milyen arányát kapjuk meg, amikor nyugdíjba vonulunk (egyébként a 80 százalékát, ami európai szinten sem rossz), hanem arról, hogy a nyugdíj mekkora részét teszi ki az átlagkeresetnek.

Az International Longevity Centre adatai szerint még az Európai Unión belül is egészen szélsőséges arányok vannak, a lista két vége között ég és föld a különbség – mindjárt meg is mutatjuk a legérdekesebbeket.

Akik rosszul jártak…

Kezdjük a végén, a leginkább rosszul az észtek járnak, ahol a nyugdíj alig negyedét teszi ki az átlagkeresetnek, Észtországban tehát érdemes nagyon előre tervezni az aktív évek alatt, mert a nyugdíj sok mindenre nem lesz elég.

Csak egy fokkal jobb a helyzet a lengyeleknél, a dánoknál, az íreknél, a hollandoknál és a letteknél (29 százalék), és nem véletlen az sem, hogy a brit nyugdíjasok közül egyre többen költöznek külföldre, hiszen a 31 százalékos arány minden, csak nem magas.

Talán kevesen gondolnák, de alapvetően a klasszikus jóléti államokban sem olyan kiugróan magas az arány, (Svédországban 37, Németországban és Belgiumban 42 százalék), más kérdés, hogy az átlagfizetés ott olyan magas, hogy még így is viszonylag kényelmesen meg lehet élni a nyugdíjból.

Az 50 százalék alattiak táborát gyarapítja Norvégia, Románia (47-47), és Franciaország (49 százalék), utóbbi egyébként tökéletesen telibe találva az uniós átlagot.

…és akik jobban

Pontosan az átlagfizetés fele jut a bolgároknak és a cseheknek, 54 százalék a portugáloknak, 58 a finneknek. Közel az átlagfizetés kétharmada a nyugdíj Szlovéniában (62 százalék), Olaszországban és Cipruson (65-65 százalék).

Az első három helyezett van már csak hátra, és itt elég nagy ugrásokat tapasztalhatunk, hiszen az osztrákok 77 százaléka sem semmi, még ennél is magasabb a spanyolok 81 százaléka.

A lista élén (talán nem véletlenül) a görögök állnak, ahol az átlagfizetés 95 százaléka a nyugdíj, de ez nyilvánvalóan tarthatatlan és az elmúlt hetek, hónapok eseményei is azt bizonyítják, hogy nem is fogják tartani.

Kimaradt ugye még a minket legjobban érdeklő Magyarország. Nos, a magunk 44 százalékával a középmezőnybe tartozunk, ennek ellenére (ismerve a magyar nyugdíjak összegét) sok elégedettségre aligha van okunk, arra pedig pláne nincs, hogy letegyünk az öngondoskodásról. Ha kíváncsi vagy, te mire számíthatsz, töltsd ki ezt a kalkulátort.

A magyar átlagfizetés ugyanis önmagában sem egy hatalmas összeg, ennek kevesebb, mint a fele azt jelenti, hogy nem kerülhetjük meg már aktív éveink során az előretervezést.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr617751204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása