Öngondoskodás

Megjárhatják a nyugdíjjal a külföldön dolgozó magyarok

2016. március 23. 10:13 - ongondi

Miközben hajlamosak vagyunk irigyelni a nyugati nyugdíjasok életszínvonalát (okkal, tesszük hozzá gyorsan), egy nemrégiben megkötött egyezmény hátrányosan érintheti azokat a magyarokat, akik például az Egyesült Államokban szereztek biztosítási időt.

working-abroad-tips-resized_1.jpg

Magyarország az elmúlt egy évben több szociális biztonsági egyezményt írt alá. Ezek közül talán kevesebb embert érint a török, macedón vagy albán megállapodás, ám az Egyesült Államok már érdekesebb téma.

A megállapodások lényege, hogy akik ezekben az országokban szereztek biztosítási időt, de Magyarországon is van legalább 20 év szolgálati idejük, azok esetében a nyugellátás folyósításához szükséges minimális szolgálati idő elérése után nem veszik figyelembe a másik országban ledolgozott éveket.

A Baker Tilly nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég arra hívja fel a figyelmet, hogy bizonyos esetekben a magyar munkavállalók rosszul járhatnak az új egyezményekkel.

A rendszer lényege, hogy ha valakinek van 20 évnyi biztosítási/szolgálati ideje Magyarországon, akkor az Egyesült Államokban (vagy Macedóniában, Albániában, Törökországban) szerzett biztosítási idejét már nem számítják be a nyugdíj megállapításánál.

A külföldön szerzett időt csak akkor adják össze a magyarországival, ha itthon nincs meg a minimális nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő. Magyarán ha valakinek van 15 év biztosítási ideje Magyarországon, és 10 éve az Egyesült Államokban (vagy mondjuk Albániában), akkor lesz 25 éve, de csak az időarányost részt folyósítja Magyarország, a többit a másik állam pótolja ki. Azaz 15/25 részt fizet Magyarország és 10/25-öt az Egyesült Államok, vagy Albánia. Ugye, mondanunk sem kell, mennyire nem mindegy, melyik országról van szó?

Ugyanígy persze előnyös is lehet a megállapodás, de nem árt előre tájékozódni, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek. És persze érdemes az amerikai rendszert követni abban is, hogy megpróbálunk előre takarékoskodni, hogy ne legyen akkora érvágás, ha a vártnál valamivel kevesebb nyugdíjat kapunk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr367666162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása