Öngondoskodás

Így költsd el jól napi 1 doboz cigi árát

2016. november 18. 16:10 - meronn

Így, a füstmentes világnap után egy kicsivel, tartsunk mind egy 5 perces, cigimentes cigiszünetet, amikor gyorsan kiszámoljuk, mennyit költöttünk a hónapban dohánytermékekre.

stocksnap_3wyys3gdyo.jpg

Legyünk őszinték, a rendszeresen dohányzók gond nélkül elfogyasztanak egy doboz cigit naponta. De számoljunk inkább csak a munkanapokkal, mert a hétvégi programok megváltoztatják a hétköznapok dohányzási szokásait. Szóval egy hónapban van 20 munkanap, egy dobozban pedig 19 szál cigaretta. Egy doboz cigaretta ára átlagosan körülbelül 1000 forint - ízlés kérdése, ki milyen drágát szív, és hogy sodorja vagy csak a dobozból kapkodja ki, de az egyszerűség kedvéért legyen az átlagár 1000 Ft (ami egyébként hamarosan emelkedni fog).

Pár gyors szorzás megmutatja, hogy 20-szor napi egy doboz cigi havi 380, éves szinten pedig 4560 szálat jelent. Az anyagiak még súlyosabbak. Ez a mennyiség átlag 20.000 forintba kerül havonta, azaz 240.000 forintba évente. (Ez hány havi fizetésednek felel meg?)

napi 1 doboz cigi = napi 1000 Ft
havi 20 doboz cigi = havi 20.000 Ft
évi 240 doboz cigi = évi 240.000 Ft

Sorolhatnám persze, milyen fennakadásokat okozhat a dohányzás az ember szervezetében, de most inkább az anyagi oldaláról vizsgálom tovább a problémát. Ha te is azok közé tartozol, akik elszívnak havi 20 doboz cigit, az azt jelenti, hogy van havi 20.000 “felesleges” forintod. Felesleges alatt persze azt értem, hogy nem okoz komoly hiányt, ha nem marad a tárcádban.

Van jobb módja 20.000 forint elköltésének?

Nyilván. Ha úgy érzed, pont eleget dohányoztál már életedben, és inkább átcsoportosítanád a kiadásaidat, gondold át, mire vágysz (a cigarettán kívül). Nem szeretnél saját házat? Ha már van házad, nem szeretnéd felújítani? Már felújítottad? Akkor mi a helyzet a gyerekekkel? Vannak már vagy még csak tervezgeted őket? És a nyugdíj? Abba még csak belegondolni sem mersz.

Beszéljünk a konkrétumokról. Adott havi 20 rongy, amit a tüdőgyengítés helyett akár a jövődbe is fektethetnél. Hogyan? Takarékoskodással. Ha még nincs saját lakásod, fontold meg a lakás előtakarékosságot. Ha gyereket tervezel, fusd át a gyermek előtakarékossági lehetőségeket. Ha ezek nem opciók, gondoskodj magadról, mert 20 év múlva az állami nyugdíj már nemigen fog.

Tegyük fel, hogy lakás előtakarékosságot választod. Ha 5 éven át havi 20.000 forintot befizetsz, az 5. év végén nagyjából 1,5 millió forint állna a rendelkezésedre (hogy pontosan mennyi, az a választott konstrukciótól függ), pedig csak körülbelül 1,2 milliót tettél be.

havi 20 doboz cigi ára 5 éven át = 1,5 millió Ft lakáscélra

Most nézzük azt, mit jelenthet havi 20.000 egy gyermek előtakarékosság esetén. Ha a gyermeked születésétől kezdve 19 évig, azaz a nagykorúságáig megtakarítasz havi 20.000 forintot, amikor a gyermeked befejezi a középiskolát, nagyjából 12 millió forint áll majd a rendelkezésére. Ez a 12 millió pedig több mint 2,5-szerese annak, amit az évek során befizettél.

havi 20 doboz cigi ára 19 éven át = 12 millió forint a gyermekednek

Ha pedig az öregkorodról szeretnél gondoskodni, a jövő miatti idegeskedést és stresszoldás céljából fogyasztott dohánytermékeket cseréld le egy okos nyugdíj előtakarékosságra. Mondjuk azt, hogy most 35 vagy és keresel mondjuk nettó 150.000 forintot. Ezekkel számolva az állami nyugdíjad körülbelül 74.000 forint lenne. De (és most jön a lényeg) ha a cigire költött havi 20 ezret nyugdíj előtakarékosságba fekteted és még az adókedvezményt is kihasználod, a nyugdíjad a jelenlegi bérednél is magasabb lehet, mert a 200.000 forintot is elérheti.

havi 20 doboz cigi ára 30 éven át = havi 200.000 forint nyugdíj

Gondoltad volna, hogy mindez megvalósítható napi 1 doboz cigi árából?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr9111972066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása