Öngondoskodás

A szerencsejáték a hiszékenyek önkéntes adója

2017. május 08. 13:53 - blomqvist

A magyarok sokat költenek szerencsejátékokra, és ezzel milliárdokat játszanak át az állam kezére, miközben azt hiszik, jó üzletet csinálnak.

shutterstock_524709820.jpg

Gyakran hallom emberektől, hogy félretennének, de nincs miből. Ugyanakkor azt is látom, mennyien állnak lottószelvénnyel vagy kaparós sorsjeggyel a kezükben a postán, várva a jószerencsét. Kíváncsi lettem, mennyit költenek szerencsejátékra a magyarok, szóval fel is kerestem a Szerencsejáték Zrt. oldalát.

Nem árt megkapaszkodni: 2014-ben egy magyarra 30 300 Ft szerencsejátékra költött pénz jutott. Ebben már mindenki benne van, az újszülöttől az aggastyánig. Mivel 18 év alatt tilos a szerencsejáték, a felnőttekre még több költés jut. Helyezzük ezt kontextusba, és nézzük meg a KSH 2014. évi adatait az egy főre jutó éves fogyasztásról:

eves_fogyasztasok_2014.PNG

Forrás: KSH

Vagyis a magyarok számára a szerencsejáték legalább olyan fontos, mint a ruházat, az üdülés vagy a szeszes ital/dohányzás. 2014-ben 1,8 milliárd darab alapjátékot vettünk igénybe (ez a legkisebb egység, amennyiért játszani lehet). Választék van bőven: Ötöslottó, Hatoslottó, Joker, Kenó, Luxor, Skandináv lottó, Eurojackpot, Puttó, Totó, Tippmix, és a kaparós sorsjegyekről még nem is beszéltünk. A legtöbbet Tippmixre költöttünk, utána jött csak az Ötöslottó.

Ezzel a teljesítménnyel 303 milliárd forint árbevételt termelt a Szerencsejáték Zrt.-nek az ország 2014-ben.

Leírom számmal is, hogy érezzétek a súlyát: 303 000 000 000 forintot.

Egyébként 2015-ben még nőtt is az árbevételük: elérte a 350 milliárd forintot. Persze a cégnek is vannak fenntartási költségei, és a nyereményeket is ki kell fizetni valamiből, tehát a profit ennél alacsonyabb. A számviteli beszámolójuk alapján 2014-ben 5,9 milliárd nyereséget termeltek (2015-ben 6,2 milliárdot). Azért ez sem rossz.

Hova kerül ez a pénz? A Szerencsejáték Zrt. teljes mértékben állami kézben van, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonos. Vagyis a magyar állammal szemben rendkívül szkeptikus magyarok évi 6 milliárd forint tiszta hasznot hajtanak az államnak. Eközben gyakori panasz, hogy magasak a hazai adóterhek. Úgy tűnik, sokan szívesebben fizetnek az államnak, ha színes szelvényt adnak cserébe.

rsz_shutterstock_172060289.jpg

Ilyenkor szokták mondani az ellenérvelők, hogy mekkora nyerési potenciál van a szerencsejátékban. Hát, a hasznot elnézve nem a Szerencsejáték Zrt. áll vesztésre, hanem a játékosok. Az öttalálatos nyeremény esélye az Ötöslottónál 1 a 43 949 268-hoz. Ennél az is sokkal valószínűbb, hogy lezuhansz repülővel, pedig arra is nagyon kevés az esély (1 a 11 millióhoz). Nem a legokosabb gazdasági döntés, ha valaki ilyen rossz esélyek mellett próbálja gyarapítani a pénzét.

Nem vagyok naiv, és nem gondolom azt, hogy emberek ezrei kezdenek hirtelen másra költeni a fentiek tudatában. Csak azt kellene felismerni, hogy a szerencsejáték egy olyan luxus, ami azután következhet, hogy kellő megtakarításod van a bankban, fenntartható mértékű a hiteled, kötöttél életbiztosítást, tettél félre nyugdíjra stb. Tőzsdézni is olyannak érdemes, akinek van pár felesleges milliója, és nem annak, aki még az első millióját sem kereste meg.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr3612489941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása