Öngondoskodás

Szülőkkel él a nagy gyerek...

2015. március 04. 10:20 - ongondi

Háromból kettő munkaképes fiatal (18-34 év) még mindig a szülőkkel él. Ennek több oka is lehet, de a megkérdezettek jelentős többsége dolgozik, és rendszeres jövedelme van. Járjunk utána, hogy akkor miért élünk akár 34-35 éves korunkig is a szülői házban!

adult-kids-at-home.jpg

Magyar szokás a „mama-motel”?

Az, hogy sokáig nem szállunk ki a családi fészekből nem mondható magyar szokásnak. Az viszont érdekes, hogy röpke 4 év alatt 56%-ról 66%-ra ugrott az otthon élő felnőttek száma. Európai viszonylatban is magasnak mondható ez a szám, Nyugat-európában, és a dánoknál ez a szám 20-25% körül mozog. Sík Endre szociológus szerint ezek az arányok szoros összefüggésben állnak az adott ország gazdaságával, és így a jövedelmekkel is. Magyarul ott ahol magasabbak a keresetek, hamarabb elköltöznek otthonról a fiatal felnőttek, ami logikus.

Ezek a lehetőségei egy pályakezdő fiatalnak

Az első lehetőség nem is a gyerekeken múlik, hanem a szüleiken. Ha már csecsemőkortól gyűjtenek pénzt (akár oktatásra, akár lakásra), akkor jelentős segítséget nyújtanak gyermeküknek, hiszen:

  • ha lakáscélra gyűjtöttünk, akkor a gyermeknek lesz egy több millió  forintos önereje, és nem neki kell ezt kiépítenie, amikor elkezd dolgozni. Ezzel időt nyertünk a gyermeknek.
  • ha oktatásra fordítjuk a megtakarítást, akkor pedig magas jövedelmet garantáló állásban tud a gyermek elhelyezkedni, így hamarabb össze tudja szedni a lakásvásárláshoz szükséges tőkét.

A fiataloknak az albérlet is jelenthet egy jó megoldást, ahhoz hogy a saját lábukra álljanak. Magyarországon ez kevésbé népszerű, mint máshol a világ jelentős részén, hiszen itthon szinte mindenki egyből saját lakást szeretne, akár egy nagy magas összegű (és magas hiteltörlesztő részletű) hitel felvételének árán is.

A harmadik megoldás pedig az, hogy amíg otthon lakunk, de rendszeres jövedelmünk van, hogy folyamatosan megtakarítunk lakáscélra. Erre kiváló lehetőséget nyújtanak a különböző lakáskasszák.

Összegezve minden út a rendszeres lakáscélú megtakarítás(ok) felé vezet. Ezt már vagy a szülők elkezdik, vagy a gyermekek az első keresetüktől fogva, hiszen ha ezt nem tesszük meg, akkor csak az idő múlik, és nem jutunk az egyről a kettőre. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr157208731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása