Öngondoskodás

3 dúsgazdag popsztár útja a csődig

2016. március 28. 12:42 - ongondi

Szokták mondani, hogy a pénz nem boldogít. Lehet ez ellen, és mellette is érvelni, de egy biztos: Addig kell félretenni pénzt, amíg van. Persze az óriási pénz elveszi az emberek agyát, és záros időn belül olyan adósságcsapdába kerülnek, amelyre sose gondoltak volna. Nem kivétel ez alól az „polgárpukkasztó” Lady Gaga, a „pop király” Michael Jackson, és MC Hammer sem.

jacksongagahammer.jpg

Nem egyszerű a rapperek élete...

Az 1990-es években kevesen voltak a világon, akik ne dúdolták volna a „U can touch this” című slágert, ami kétség kívül MC Hammer legnagyobb slágere. A népszerűség mellé természetesen dollármilliók jártak, így sikerült a rappernek több, mint 30 millió dollárt keresnie. Itt követte el az egyik legnagyobb hibáját ugyanis megvett egy 12 millió dolláros ingatlant, ahol több mint 200 alkalmazott tüsténkedett, nem beszélve a 40 fős személyes kíséretéről. Hirtelen azon kapta magát, hogy nem tudja ezeket a kiadásokat fedezni, tartalék pedig semmi.

Később MC Hammer úgy nyilatkozott, hogy az ő értékrendjében volt a hiba, ezért élete is teljesen megváltozott. Jelenleg ugyanis egy kaliforniai házikóban éldegél, és lelkészként tevékenykedik.

Tanulság: Még ha az egész világ is összedől körülöttünk, akkor is csak úgy juthatunk előre, ha tanulunk a saját hibáinkból.

A királyok is csődbe juthatnak

A pop király Michael Jackson úgy gondolta, hogy nevéhez méltó helyen kell élnie, ezért 1988-ban megvette 17 millió dollárért a Neverland Ranch névre hallgató birtokát. Olyan extrákkal volt ellátva, mint egy saját vidámpark, vasúti pálya, helikopter leszálló, és saját tűzoltóság. Megtehette, hiszen több mint 750 millió eladott lemezből, és az érte járó dollárhegyekből futotta, azonban ahogy oly sokan Jacko sem foglalkozott a jövővel. Mindössze a vagyonának 0,05%-át tartott készpénz, és egyéb likvid formában, így viszont egy idő után nem tudta fedezni a több mint 10 millió dollárra rúgó kiadásait. Ez oda vezetett, hogy halála előtt nem tudott visszafizetni egy 25 millió dolláros kölcsönt, és 2007-ben teljesen csődbe ment.

Tanulság: Hiába keressük meg a világ minden pénzét, akkor sem szabad, hogy túlvállaljuk magunkat.

Nem is tudta, hogy csődbe ment

Korunk, és a jelenlegi popvilág kétségtelenül egyik legmegosztóbb személyisége Lady Gaga. Az extravagáns ruháiról (ha épp van rajta) ismert énekes ráadásul olyan bravúrt hajtott végre, amit szinte senki nem mondhat el magáról.

2011-ben ugyanis nekifutott egy 18 hónapos, 200 előadásos turnéba. Az énekesnő rengeteget költött természetesen a ruhákra is (mint mindig), és bár a turné rengeteg bevételt hozott. saját bevallása szerint majd’ 2 millió dollárnyi vesztesége lett a végén. Hiába telefonált körbe mindenkit, hogy miért mondják az emberek hogy csődbe ment, a végén be kellett látnia, hogy az össze vagyona 3 millió dollár adósság. Lady Gaga elmondása szerint nem is költött sokat, hiszen a ruhákon kívül csak édesapja szívbillentyűjét fizette, valamint egy autót. Lady Gaga szerint kellett egy Rolls Royce a szüleinek, hogy ne kövessék őket.

Tanulság: Mindig legyünk tisztába a bevételeinkkel, és a kiadásainkkal, mert az esetek 99%-ában csak negatív meglepetés ér bennünket.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr658067442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása