Öngondoskodás

Maximum 20 éve van a nyugdíjrendszernek

2016. október 05. 10:07 - ongondi

Hogy klasszikust idézzünk, van egy jó hírünk, meg egy rossz. A jó hír az, hogy a kormány számításai szerint 2035-ig működőképes lehet jelenlegi formájában is a nyugdíjrendszer. A rossz is ugyanez, csak kifordítva: 2035 után biztosan hozzá kell nyúlni.nyug_1.jpg

Mi történik majd 2035-ben? Nos, nem látunk a jövőbe, egy dolog azonban biztosan tudható: ez lesz az az év, amikor nem lehet majd tovább halogatni a nyugdíjrendszer átalakítását.

Ezt nem mi mondjuk, hanem kormányzati számítások állítják a Költségvetési Tanács elnöke szerint. Kovács Árpád a Figyelőnek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy 2035-től muszáj lesz új finanszírozási megoldásokat találni, mert attól az évtől kezdik el visszafizetni a volt magánnyugdíjpénztári tagok államosított vagyonát.

Nem kis összegről, 3000 milliárd forintról van szó, amit az Európai Unióval kötött egyezség alapján kell majd visszajuttatni a jogosultaknak.

A jó hír az, hogy a számítások szerint a nyugdíjrendszer addig még önfinanszírozó marad, tehát nem igényel komolyabb reformot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János is azt mondta a Figyelőnek, hogy tíz év még biztosan, de valószínűleg húsz év tartalék is van a rendszerben.

Független szakértők azért kissé másképp látják, szerintük minél hamarabb el kellene kezdeni a reformot, mert az ország egyszerűen nem bírja el a jelenlegi rendszert.

Emelkedő korhatárok

Persze nemcsak Magyarországon vannak gondok, hanem Európa többi országában is. Nem véletlen, hogy egyre több helyen kezdenek korhatáremelési programba. Jelenleg az uniós átlag 65 év, de ez még biztosan növekedni fog.

Vannak országok (pl. Olaszország, Dánia, Ciprus, Görögország, Csehország) ahol már eleve a mindenkori várható élettartamhoz igazítanák a korhatárt. Ebben az elképzelésben lehet némi ráció.

Magyarországon a Figyelő szerint egyébként elképesztő különbségek vannak a járandóságok között. A szolgálati időtől - és más tényezőktől - függően havi 6 ezertől 1,3 millió forintig terjed a nyugdíjak összegének skálája.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr557751014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása