Öngondoskodás

Évi hatvanezret bukhatsz, ha nem figyelsz

2016. október 10. 16:17 - meronn

A házasság még ebben a felgyorsult világban is fontos a magyaroknak. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy 2016-ban január 1. és július 31. között 29 000 házasság köttetett, vagyis 58 000 ember járult az anyakönyvvezető elé. Ez örömteli hír, az már viszont kevésbé, hogy a 29-ből csak 17 000 pár fogadta el az állam nászajándékát.

kikhw5nc6y.jpg

Mit ad az állam nászajándékba?

Bár furcsán hangzik az "állami nászajándék" kifejezés, valójában tényleg arról van szó, hogy az állam a menyasszonytánc helyett havonta csúsztat az ifjú pár zsebébe pár ezer forintot (legfeljebb) két éven át. Persze ezt nem galambos-gyűrűs-jókívánságos üdvözlőlapba rejtett készpénz formájában juttatják el az emberekhez.

Az állami nászajándék konkrétan havi 5000 forint adókedvezményt takar, amely már a házasságkötés utáni első hónaptól érvényesíthető.

Kik kapják meg?

Az állami nászajándékot 2015. január 1. óta osztogatják, kézenfekvő módon azoknak azoknak, akik 2015-ben vagy azután házasodtak. Az állami nászajándék hivatalosan az első házasok kedvezménye névre hallgat. Fontos kitétele az ajándéknak, hogy csak akkor igényelhető meg, ha a házasulandó felek közül legalább az egyiknek a szóban forgó az első házassága. Tehát mondjuk az elvált/özvegy - először házasuló páros jogosult a kedvezményre, de az elvált/özvegy - elvált/özvegy már nem.

Meddig jár a havi 5000?

Az adókedvezmény legfeljebb 2 évig vehető igénybe. Két évnél rövidebb ideig jár a támogatás, ha közben a házastársak jogosulttá válnak a családi adókedvezményre vagy esetleg elválnak. Ezekben az esetekben az állami nászajándékozó rendszer leáll.

Nem befolyásolja az állami nászajándékra való jogosultságot, ha az egyik fél (vagy mindkettő) már a házasságkötéskor szülőként vagy nevelőszülőként kapja a családi adókedvezményt.

t5zr7ksjzq.jpg

2014 után házasodtam, de még nem kértem a nászajándékot

Pánikra semmi ok. Mivel az első házasok kedvezményéről szóló törvény nem szab időkorlátot, ha 2015 januárjában házasodtál, de most, 2016 októberében szeretnéd igénybe venni a támogatást, elméletileg van rá lehetőséged. Persze mindenkit arra biztatunk, hogy ne szégyellősködjön, és kérje el a neki járó ajándékot.

Ide nekem mind! De hogy igényeljem meg?

Az igénylés feltétele a házastársak (adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető) nyilatkozata. Ebben meg kell jelölni, melyik fél veszi igénybe a kedvezményt, illetve ha meg szeretnék osztani, azt is itt kell jelezni.

Mit kezdjek havi 5000 adókedvezménnyel?

Mondhatnánk, hogy ennek csak a képzeleted szab határt, de ha már ifjú házasokról van szó, egy javaslatunk mégis lenne. Ha a gyűrű megvan, már a közös gyerek gondolatával is eljátszottatok, és nem vagytok lottómilliomosok, érdemes lehet elkezdeni egy olyan lakásra gyűjteni, amiben nagyobb családdá bővülve is elfértek.

A képlet egyszerű. Úgy látszik, a magyarokban egészen nagy a házasodó kedv, az állam pedig adókedezmény formájú nászajándékkal akar hozzájárulni a boldogságukhoz. Évi 60 000, így összesen 120 000 forintnyi ajándékot pedig talán nem nehéz a jövőbe, esetleg egy saját lakásba fektetni. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a lakástakarék pénztárba pakolt összegekre az állam további 30% támogatást ad.

Végre itt a lehetőség, hogy ne csak a Pokémon GO-val szerezd meg mind. Nem lesz olyan sok a harc, sem a küzdelem, de garantált győzelem vár rád.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5711786585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása