Öngondoskodás

Rövidülnek a hűségidők, ingyen függetlenítik a telefont

2017. július 10. 15:35 - blomqvist

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításának köszönhetően érkezik néhány változás ősztől, ami a felhasználóknak fog kedvezni. A törvény szigorúbbnak készült eredetileg, de pont a fogyasztói szokások miatt enyhítettek rajta, így a mobilos szolgáltatók is örülhetnek.

rsz_shutterstock_524475055.jpg

Sokakat zavarhatott eddig, hogy súlyos pénzekbe kerül egy mobiltelefon hálózati függetlenítése, hiszen, ha már fizettünk érte, miért ne tehetnénk bele egy konkurens szolgáltató SIM-kártyáját a készülékünkbe? Az elektronikus hírközlésről szóló törvény végre rendet tesz a kérdésben: a hűségidő lejárta után a szolgáltatónak ingyen függetlenítenie kell a készüléket. Onnantól már nem vagy hozzájuk láncolva, viheted a telefonod, ahova akarod.

Olyanról is lehetett hallani, hogy egy kedves (gyakran női) hang felhívott valakit a szolgáltató nevében, hogy hamarosan lejár a hűségidő, és újabb két évet kellene vállalni náluk, különben drágább lesz a tarifa. Ilyet sem lehet többé: a hűségidő lejárta után sem lehetnek rosszabbak a feltételek, mint azelőtt. Sőt, ha a szolgáltató egyoldalúan módosítja a szerződést, és hűségidőn belül díjat emel vagy – tévészolgáltatásnál – módosítja a csatornakiosztást, akkor 45 napon belül következmények nélkül felmondhatod a szolgáltatást.

Két év helyett egy év (ha nem veszel telefont)

A törvényhozók a távközlési szerződések, vagyis a mobilcsomagok hűségidejét is csökkenteni szerették volna: egy évben akarták maximálni a röghöz kötést minden esetben. És itt bukott ki a magyar valóság: a telefonszolgáltatók jelezték, hogy ez már-már csődbe vinné őket, mert egy év alatt kevesen tudnák kifizetni a 250-300 ezer forintos telefonokat. Vagyis nagyon sokan részletre veszik meg a felső kategóriás mobilt, mert egy összegben nem tudnák kifizetni. Olyannyira nem, hogy egy év alatt se tudnák törleszteni az árát (ne feledjük, hogy havi díjat is fizetniük kell). A törvény emiatt tett egy kikötést: ha telefont is adtak el a szerződés mellé, akkor lehet két év a hűségidő. Minden más esetben egy év ez a maximum.

Adódik a kérdés, hogy akik 300 ezerért vettek telefont részletre, azok

valóban megengedhetik ezt maguknak?

Mert ha igen, akkor akár ki is fizethették volna egy összegben. Ha viszont nincs annyi pénzük, akkor miért nem várják meg, amíg összegyűlik a rávaló? Netán miért nem vesznek olcsóbb készüléket? Legutóbb írtunk arról, hogy a szegények a jövedelmük 40%-át luxuscikkekre költik (értsd: minden olyanra, ami nélkülözhető lenne a mindennapi életükben), és a tőlük gazdagabbaknál sem jobb a helyzet. A felelőtlen költekezés a telefonok terén is tetten érhető.

2015-ös adatok szerint Magyarországon 11,8 millió mobiltelefon-előfizetés volt, vagyis több, mint ahányan az egész országban vagyunk (ha beszámoljuk a csecsemőket és a nagyon időseket is, akik nem telefonálnak). Ebből 6,6 millióra tehető a havi díjas előfizetések száma. Az összes előfizetés mintegy 81%-a lakossági felhasználó, a maradék céges.

Ez az igazi luxus

Azt nem tudjuk, hogy mennyit fizetnek a magyarok mobilozásra átlagosan, de ha csak egy 200 ezres telefon havi törlesztőrészletét nézzük 2 éves távon, már az is 8 ezer forint fölött van havonta. Egy 300 ezres készülék ennél is többe kerül. És erre még a havi díj is rájön. Ekkora havi pénzmennyiségre szoktuk mondani, hogy megtakarításba kellene tenni, és az emberek egy része rávágja, hogy ez neki luxus. Tudod, mi a luxus? Részletre telefont venni. Onnan tudod, hogy túlköltekeztél, hogy nem tudnád kifizetni egyben, de még egy év alatt is nehezedre esik. Na, ez az igazi luxus, emiatt nem marad pénzed hó végén.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ongondoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr3812654933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása